Статті

Книга пам’яті: Василь Задорожний, позивний "Кавказ"

14 Серпня 2018 07:04

Звання, посада, підрозділ: солдат резерву, командир автомобільного відділення взводу забезпечення медичної роти Північного територіального управління Національної гвардії України.

Дата і місце народження: 11 жовтня 1965 року, м. Львів.

Дата і місце загибелі: 9 лютого 2015 року, с. Логвинове, Артемівський (нині Бахмутський) район, Донецька область.

Обставини загибелі. 9 лютого 2015 року бригада медиків медичної роти ПКТрУ НГУ виїхала з міста Бахмута Донецької області в напрямку до м. Дебальцеве назустріч медичному екіпажу ЗСУ (солдат А. Суліма, солдат М. Балюк, солдат резерву С. Кацабін та поранений молодший сержант О. Кравченко).

Поблизу с. Логвинове (Бахмутський район, Донецька область) джип з бійцями і медиками підірвався на фугасі.

Разом із Василем загинули капітан Т. Кончевич, солдат резерву Д. Лагунов та солдат резерву М. Овчарук.

Похований у м. Львів на полі почесних поховань № 76 Личаківського кладовища.

Залишились дружина, донька та двоє онуків.

Нагородження: Указом Президента України № 270/2015 від 15 травня 2015 року «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно); 23 червня 2015 року — орденом «Народний Герой України» (посмертно).

Узимку 2013–2014 рр. Василь Богданович Задорожний перебував на майдані Незалежності у Києві, де був активним учасником Революції Гідності, активістом громадської організації «Рабів до раю не пускають».

Із початком бойових дій на Донбасі Василь не зміг залишатись осторонь і тому пішов як резервіст на військову службу в 1-шу окрему медичну роту імені Пирогова Північного територіального Київського управління Національної гвардії України (військова частина 3001, м. Київ).

Із січня 2015 року брав участь в антитерористичній операції на Сході України.

Зі спогадів керівника громадського формування «Рабів до раю не пускають» Івана Спринського: «Василь був світлою і чуйною людиною. Коли ми подарували Нацгвардії реанімобілі, то виявилося, що в них немає лікарів та водіїв, які кермували б цими машинами. Тому Василь пройшов додаткові медичні курси і почав їздити як водій-лікар».

9 лютого 2015 року бригада медиків Національної гвардії України в складі медичного бронетранспортера та медичного автомобіля виїхала з міста Бахмут Донецької області в напрямі до міста Дебальцеве Донецької області, назустріч медичному екіпажу Збройних Сил України, із яким зник зв’язок.

Близько 18.30 поблизу села Логвинове Бахмутського району Донецької області медичний автомобіль, у якому перебували Дмитро Лагунов і Василь Задорожний, підірвався на міні, після чого бригада медиків потрапила під обстріл диверсійно-розвідувальної групи російсько-терористичних угруповань. У ході бою загинуло четверо медиків, у тому числі Василь Задорожний, який отримав поранення обох ніг і травми грудної клітини.

Герои АТО


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling