Статті

Книга пам’яті: Михайло Заяць, позивний "Косий"

20 Серпня 2018 07:04

Звання, посада, підрозділ: сержант, командир 1-го відділення 3-го взводу спеціального призначення 4-ї роти спеціального призначення батальйону спеціального призначення «Донбас» військової частини 3057 Східного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України.

Дата і місце народження: 1 вересня 1975 року, м. Червоноград, Львівська область.

Дата і місце загибелі: 4 жовтня 2015 року, с. Павлопіль, Волноваський район, Донецька область.

Обставини загибелі. Загинув під час патрулювання та відстеження ворожої ДРГ в секторі «М», поблизу села Павлопіль Волноваського району Донецької області.

Автомобіль батальйону «Донбас», у якому перебував М. М. Заяць, наїхав на протитанкову міну. Похований у м. Червоноград 8 жовтня 2015 року на Бендюзькому кладовищі.

Залишилися дві малолітні доньки.

Нагородження: Указом Президента України № 663/2015 від 25 листопада 2015 року «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Заяць Михайло Михайлович відбував військову службу за мобілізацією у військовій частині 3027, що під Києвом. Там він пройшов відбір неабиякої складності і потрапив до 2-го батальйону спеціального призначення «Донбас» в/ч 3027 1-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії України, який виконував завдання протидиверсійного і антитерористичного характеру в зоні проведення антитерористичної операції на Сході України.

У квітні 2015 року батальйон «Донбас» увійшов до складу військової частини 3057. Сержант М. М. Заяць, враховуючи проявлений професіоналізм, був призначений командиром одного з відділень батальйону спеціального призначення «Донбас».

Співслужбовці Михайла згадують, що не тільки за своє прізвище, співзвучне з фольклорним героєм казок, але і за кмітливість він отримав позивний «Косий».

04 жовтня 2015 року під час виконання бойового завдання на блок- пості № 4012 військовослужбовцями батальйону спеціального призначення було отримано інформацію про ймовірне проникнення диверсійно-розвідувальної групи незаконних збройних формувань у районі населеного пункту Павлопіль Донецької області. Для перевірки вказаної інформації вирушила група на чолі з Михайлом, яка у взаємодії з війьковослужбовцями військової частини В-6266 Збройних Сил України здійснювала обстеження лісосмуги.

О 15.00 під час проведення пошуку група підірвалась на невідомому вибуховому пристрої, внаслідок чого сержант Заяць Михайло отримав поранення, не сумісні з життям.

Побратими Михайла на офіційній сторінці батальйону спеціального призначення у соціальній мережі «Фейсбук» говорять про день прощання з героєм: «Ось і минув ще один день із життя батальйону, який зараховують до найчорніших… День, позначений трауром… З самого ранку хлопці проводжали в останню путь побратима “Косого”, який загинув 4 жовтня 2015 року від розриву протипіхотної осколкової міни.

Серед побратимів Михайло користувався авторитетом і повагою. І це було заслужено. Справжній боєць, який добровільно воював за Україну. Знав, що його може очікувати на обраному шляху. І свідомо раз за разом ішов назустріч небезпеці, особистим прикладом показував, що неможливе — можливо.

Говорити про подвиги та хоробрість цієї людини можна так багато, що здаватиметься — вимисел… та й розповідати не про все можна.

Але точно сказати можна одне: там, де бував “Косий”, було дуже і дуже небезпечно для ворога.

Смертельно небезпечно!

Він завжди чітко і точно виконував поставлені завдання будь-якої складності. І на нього можна було покластися краще, аніж на самого себе».

На знак вшанування пам’яті героя Зайця Михайла Михайловича 24 травня 2016 року у ЗОШ № 12 м. Червонограді було встановлено меморіальну дошку.

Герои АТО


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling