Статьи

Інвестиції в Україну – невигадана реальність

1 октября 2018 08:16

Українська економіка поступово, повільно, але впевнено переходить від виживання до зростання. Про це свідчить пожвавлення ділової активності і зростання ВВП, що у другому кварталі 2018 року склало 3,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зрозуміло, на цьому етапі Україні для зростання, як повітря, потрібні іноземні інвестиції.

Наша країна, яка поступово інтегрується у єдиний світовий та європейський торгово-економічний простір, стає все більш привабливим та перспективним місцем для інвестування. Тільки у першому півріччі 2018 року, порівняно з аналогічним періодом 2017 року, обсяг капітальних інвестицій в українську економіку зріс на 26% і склав маже 207 млрд. грн. Головними галузями для інвестування стали промисловість, сільське господарство, будівництво та транспорт. Цікавим для інвесторів є ІТ-сектор, що стрімко розвивається в Україні.

Такі успіхи не випадковість. З одного боку, це результат комплексних реформ, а з іншого – цілеспрямованих об’єднаних зусиль влади та бізнесу. Інвестори не приходять просто так, зненацька. Їх потрібно залучати, вдумливо та комплексно розкривати інвестиційний потенціал галузей та регіонів. Проводити роботу з покращення бізнес-клімату, створювати прості та зрозумілі для підприємців «правила гри».

Одним з таких характерних заходів, що безумовно грають «в плюс» для іміджу української економіки став 10-й ювілейний Міжнародний економічний форум «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи», що днями завершився в Харкові.

Він став не тільки найпотужнішою бізнес-подією Східної України, а й посів помітне місце на бізнесовій мапі Східноєвропейського регіону. Свідчення цього – делегації з 35 країн світу (18 з них - на чолі з послами цих держав в Україні). Окрім того, у роботі Форуму взяли участь всі країни, які входять до ТОП-10 економік світу.

Безперечним успіхом Форуму став той факт, що на ньому було укладено угод майже на 6 млрд. грн. та досягнуті домовленості щодо інвестиційних намірів на близько 250 млн. долл. США, підписані 2 меморандуми про співпрацю.

Наприклад, укладено меморандуми щодо спільної участі в програмах модернізації парових турбін для тепло- та атомних електростанцій на суму до 2 млрд грн. між компанією Siemens (Німеччина) та АТ «Турбоатом».

Той самий харківський АТ «Турбоатом» уклав з китайською компанією Dongfang Electric Machinery угоду щодо спільного виготовлення енергетичного обладнання для тепло-, гідро-, атомних та електростанцій.

Підписано контракт між автомобільною корпорацією «Богдан-Моторс» та ДП «Завод «Електроважмаш» на постачання тягових двигунів для тролейбусів на суму до 150 млн. грн.

Це лише декілька прикладів, але вони є характерними. В Україні є попит на інвестиції, а світові та українські кампанії готові його задовольняти.

В цілому, харківський інвестиційний форум довів ефективність такого формату заходів і для регіонального, і для загальнонаціонального рівнів. Звісно, Харків – один з найпотужніших регіонів України, і він має надзвичайну кількість можливостей для інвестування та розвитку бізнес-проектів. Але інші регіони України також мають свою специфіку, і, за умови комплексного та системного підходу, можуть бути цікавими інвесторам.

Тому одним із завдань місцевих влад повинні стати підготовка своїх регіонів для інвестування, проведення презентацій свого інвестиційного потенціалу, пошук потенційних інвесторів та проведення переговорів з ними.

В світі величезна кількість вільних грошей та бізнесменів, які шукають варіанти для їх інвестування. Україна – унікальна держава з унікальними можливостями, що виникають тільки на етапі розвитку та трансформацій. Наше завдання – сповна скористатися цими можливостями. І, на мою думку, це цілком реальна задача.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling