Статті

Студенти – стратегічний ресурс держави

16 Листопада 2018 17:00

На сьогодні, за даними Держслужби статистики, в Україні навчається більш як 1,5 мільйона студентів, з яких майже 70 тисяч – з інших держав. Абсолютна більшість молоді обирає для навчання три міста: Київ, Харків та Львів, які міцно закріпили за собою звання студентських столиць України.

Майже кожна молода людина мріє стати багатою та знаменитою. Найвірніший спосіб прославитися – це зробити щось абсолютно нове, небачене. Для цього не обов’язково бути генієм, потрібно просто вірити в себе і свою справу та правильно використовувати час та ресурси.

Сьогодні важко, або зовсім неможливо, уявити світ без Facebook, Reddit або Dropbox. Ці невід’ємні складові сучасного життя, та ще величезну кількість речей поєднує одне – їх розробили студенти. Це були молоді люди, які побачили виклик і подолали його та зробили цей світ кращим і зручнішим.

Втішає, що українські студенти також не пасуть задніх у створенні стартапів. І хоча вони поки що не змінюють світ, як Facebook, але посідають помітне місце. Так, наприклад два київські студенти у 2009 році створили Grammarly – програму з розпізнавання помилок під час написання текстів. У 2017 році цей стартап залучив 110 млн. дол. інвестицій. Зараз штаб-квартира компанії знаходиться у Сан-Франциско у США. Інший стартап студентів Київського національного університету ім. Т.Шевченка дозволяє передбачати епілептичні напади. Цей проект був окремо відзначений на минулорічному University Startup World Cup – всесвітньому змаганні стартапів в Копенгагені.

Вже цього року група молодих науковців з Харкова планує взяти участь у конкурсі NASA зі своєю запатентованою технологією, що дозволяє штучно синтезувати атом та молекулярну структуру будь-якої речовини без використання хімії, хімічних реакції та виділення сторонніх речовин та побічних явищ.

Рух зі створення стартапів в Україні все більше розростається. 23 українських вищих навчальних заклади підключилися до програми створення підприємницьких клубів для студентів – StartUp Club. 9 з них вже відкрили власні клуби. Діють приватні бізнес-інкубатори для творчої молоді.

Проте, перед Україною постає і ряд викликів. Найголовніший з яких – збереження найкращих студентів в Україні. Майже 70 тисяч українців навчаються за кордоном, і з кожним роком їх стає дедалі більше. Причому, як свідчить статистика, лише невелика частина українців із західною освітою повертається назад, на Батьківщину.

З одного боку, виїзд молоді на навчання за кордон - природній процес, пов’язаний з інтернаціоналізацією освіти. З іншого – відтік людського капіталу. Як показують дослідження центру CEDOS, студенти роблять такий вибір зовсім не через низький рівень освіти у вітчизняних вишах. Їх приваблює працевлаштування в країнах ЄС, що значно простіше з дипломом європейського вишу.

Також останніми роками спостерігається тенденція виїзду за кордон молодих спеціалістів одразу після ними отримання диплому. Найбільш актуальною ця проблема є для спеціалістів у галузі інформаційних технологій. Так, за даними останніх досліджень, наприклад, 97% студентів у IT-галузі не збираються залишатись в Україні.

Тому створення умов праці та життя, за яких студент віддасть перевагу проживанню та роботі в Україні – це стратегічне завдання №1 для держави. Україна повинна припинити втрачати спеціалістів, які можуть створювати і створюють гідний конкурентоздатний на світових ринках продукт.


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling