Статьи

Колядка встановлює рекорд

14 января 2019 09:51

Незвичайний рекорд встановили в Харкові українські колядники, виконавши на майдані Свободи, що вважається одним з найбільших у Європі, колядку “Нова радість стала”. Суголосно вона звучала в 30 містах і селах України, а також Великої Британії, Австрії, Німеччини, Нідерландів, Польщі.

- Це історичний момент, тому що вперше Харків, саме схід України, об'єднав українців усього світу єдиним співом, - каже організатор акції історик, археолог, дослідниця козацької доби на Слобожанщині Ірина Голубєва.

Сталася подія в суботу на ІІІ Всеукраїнському фестивалі вертепів “Вертеп-фест 2019”, у якому взяло участь близько 100 колективів і понад 1000 колядників з Луганської, Полтавської, Хмельницької, Донецької, Сумської, Київської, Дніпровської, Рівненської, Чернівецької, Львівської, Миколаївської та Харківської областей.

Почався фестиваль парадом колядницьких гуртів, які пройшли вулицею Сумською під бурхливі оплески пересічних харків’ян - від майдану Конституції мимо одного з кращих у світі пам’ятників кобзарю до площі Свободи.

Ще під час шикування колон для параду не міг не звернути уваги на веселий гурт колядників з смуглявим українцем африканського походження в козацькій шапці зі шликом. З’ясувалося, що хлопці й дівчата прибули до Харкова з містечка Українськ, що під самісіньким Донецьком.

- На фестивалі, який традиційно проходить у Харкові ми вперше,- зізнаються керівниці колективу пані Тетяна й Оля.

Їм, учителям з краю, де гримить війна, дуже подобається чути оте “пані”, яким тут один до одного звертаються учасники фестивалю. Та вони й заслуговують на це, адже ми спілкуємося такою щирою й добірною українською мовою, якої не те що на Слобожанщині, а й у столиці треба ще пошукати. Дівчата розповідають, що створено їхній колектив лише минулого року, коли їх запросили поколядувати в один з магазинів Українська. Наколядували вони тоді на костюми для гурту. Цього ж року в нових народних строях вирішили не заробляти гроші колядками, що стають популярними в їхніх краях, а приїхати на “Вертеп-фест”.

- Народні традиції виховують нас гідними українцями,- каже пані Тетяна.

Колядники з Попасної, що на Луганщині, приїздять на фестиваль вже вдруге.

- Колядин-дин-дин… З мішком походжаю, коляду збираю,- вітає мене малий міхоноша з містечка, якому під час війни дуже дісталося. - Дайте козі сала, щоб добре скакала.

Ірина Іванівна Нестеренко, яка керує гуртом, що складається переважно з учнів першої та двадцять четвертої міських шкіл хвалиться, що колядницькі традиції після минулорічного фестивалю в Харкові, у якому вони тоді взяли участь, поширюються зараз і на Луганщині. Нинішнього року вертеп-фест пройшов не лише в Попасній, а й у Лисичанську, Сєверодонецьку, Рубіжному. Пані Ірина скаржиться, що на їхній Луганщині, більша частина якої колись входила до Ізюмського козацького полку, тепер дуже важко знайти й записати місцеві колядки. Дуже сильно каток русифікації прокотився їхніми краями. Отож довелося ритися в Інтернеті, аби зібрати репертуар. Щоправда дитяча колядка, з якою мене зустрів міхоноша, домашня.

На харківському вертеп-фесті можна почути колядки на будь-який смак. У колядках малих “Соловеєчків” з-під Рівного відчувається волинська традиція. А костюми – які. Що не вдяганка, то шедевр. Особливо коза. Все, кажуть робили своїми руками. Зі своїм приїхали львівські студенти з Академії Лідерства. Колядники з Івано-Франківського Прикарпаття привезли Меланку й Василя – це новорічний обряд з традиційним переодяганням фольклорних персонажів. Звісно, що найбільше поназ’їжджалося колядницькіх гуртів з усіх усюд Слобожанщини: батьківщини отамана Івана Сірка Мерефи, де відомий Інститут рослинництва та баштанництва, Богодухова, Ціркунів, Нової Водолаги… Звісно й з Харкова - студентської столиці України. Скажімо, студенти університету МВС колядують вже не перший рік - легко можуть змінити свої погони на народні строї. За два дні фестивалю колядники побували у військовому шпиталі, сиротинцях, інших соціальних установах. Колядували й у магазинах, кав’ярнях, де для них не жаліли гостинців. От лише в метро колядувати не дали, кажуть ситуація не дозволяє, безпеку потрібно підтримувати, а колядники збиратимуть у підземці багато люду. Жаль, адже в попередні роки ситуація була не меш напружена, а люди колядували.

Завершився фестиваль концертом вертепів у людному міському Парку культури й відпочинку. У цьому році в рамках фестивалю вперше пройшли етновечорниці, на яких колективи з різних регіонів України обмінювалися традиціями народних колядок та вертепного дійства. На них також були запрошені представники етнічних спільнот Харкова.

- Серце України у ці дні б'ється саме тут, в Харківській області, я впевнена, що воно досить велике, щоб добром, радістю та єдністю поділитися з усіма українцями, - говорить не без гордості олова Харківської ОДА Юлія Світлична.

Це й справді так.

На фото автора: миті “Вертеп-фесту 2019”.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling