Думки

Ігор Котвіцький: підсумки роботи протягом дев'ятої сесії Верховної Ради України

23 Січня 2019 15:58
Игорь КОТВИЦКИЙ

Минулий тиждень завершив дев’яту сесію Верховної Ради України VIII скликання. Приємно визнати, що для фракції «НАРОДНИЙ ФРОНТ» останні півроку були одними із найбільш продуктивних. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на останньому в цю сесію засіданні Ради відзначив, що ця сесія пройшла під знаком питань національної безпеки та оборони, яким Верховна Рада України приділяла і приділятиме найбільшу увагу.

Представники «НАРОДНОГО ФРОНТУ» активно працюють у напрямку зміцнення національної безпеки країни. Зокрема, постійно піднімаються та послідовно відстоюються питання невизнання анексії Криму, підтримки учасників Революції Гідності, соціальних гарантій військовослужбовців, охорони дитинства, тощо. Разом з тим, в дев’яту сесію більша частина із ухвалених в українському парламенті ініціатив фракції «НАРОДНИЙ ФРОНТ» була спрямована на зміцнення сили та духу армії, створення нової системи надання соціальних послуг, ствердження національної гідності та патріотизму.

Якщо говорити виключно цифрами статистики, то протягом сесії членами фракції «НАРОДНИЙ ФРОНТ» було зареєстровано 320 законопроектів, що складає 39% від загальної кількості зареєстрованих у Верховній Раді. 88 законопроектів, поданих за ініціативи представників фракції «НАРОДНИЙ ФРОНТ» було розглянуто Радою. З них ухвалено в цілому, як Закон – 29, в першому читанні – 20. Таким чином, «НАРОДНИЙ ФРОНТ» у Верховній Раді показує стабільно високі результати, має позитивну динаміку в порівнянні з іншими фракціями.

На мою думку, парламентська ефективність «НАРОДНОГО ФРОНТУ» найвища зусіх фракцій Парламенту. Це стало можливим завдяки наполегливій праці та вагомому вкладу кожного члена фракції. Причому, робота кожного парламентаря це не тільки робота в сесійній залі та Комітетах, а, в першу чергу – зустрічі з виборцями та робота в округах. Саме там визначаються пріоритетні проблеми та вирішуються питання як можна найбільш ефективно в рамках повноважень передбачених Конституцією України та Законом України «Про статус народного депутата України» зарадити і допомогти проблемам виборців.

Особисто мною протягом дев’ятої сесії було проведено більше 20 прийомів громадян, які відвідали більше 200 чоловік. Більшість із тих, з ким мені або членам моєї команди, випала нагода поспілкуватись, прийшли із конкретними болючими проблемами: житлове забезпечення, відносини з комунальними підприємствами, охорона здоров’я чи питання благоустрою міста, району чи села.

За результатами розгляду 107 звернень виборців, за моєю ініціативою, на засіданні Верховної Ради України було оголошено 7 депутатських запитів на адресу органів виконавчої влади різних рівнів, а також місцевих органів влади і управління. Крім того, мною було направлено більше 30 депутатських звернень на адресу Кабінету Міністрів України, МВС України, МОЗ України, Генеральної прокуратури України, обласних державних адміністрацій та інших органів державної влади і місцевого самоврядування.

З конкретних проблем виборців народжуються ідеї щодо вдосконалення нормативного-правового забезпечення і реформування чинного законодавства. Зокрема, протягом 9 сесії особисто і з колегами було розроблено та ініційовано 7 законопроектів. Зазначені законопроекти стосуються питань запобігання вчинення адміністративних правопорушень, вдосконалення призначення покарань у вигляді штрафу, визначення поняття інформаційної безпеки, спрощення реєстрації тимчасових споруд на земельних ділянках, які перебувають у приватній власності. Буду докладати усіх зусиль, щоб ці важливі законопроекти вже у десяту сесію стали Законами.

Як член Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, відзначаю, що Комітет протягом поточної сесії працював ефективно. Одночасно із розглядом профільних законопроектів, тривала системна нормопроектна робота. Зокрема, за ініціативи керівництва Комітету у 2018 році працювали чотири робочі підгрупи для напрацювання системних змін до кримінального, адміністративного та процесуального законодавства. На сьогодні вже було проведено більше 30 засідань робочих підгруп, підготовлені конкретні пропозиції, а деякі з них, як от з кримінальними проступками (наприклад, розроблений мною у співавторстві з колегами по Комітету законопроект №7279-Д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень»), вже набули правового статусу чинного Закону.

Маю ще один привід для гордості, адже протягом цієї сесії одразу 2 законопроекти, які я ініціював та підготував з колегами були розглянуті та рекомендовані Комітетом до прийняття за основу. Це законопроект № 8305 «Про внесення змін до статті 167 Кримінального кодексу України щодо зловживання опікунськими правами» та законопроект № 8185 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо офіційних документів».

На десяту сесію мої плани не менш амбітні. Звісно, Україна протягом цього року перебуватиме у виборчих процесах, однак в такий скрутний для країни час це не знімає підвищеної відповідальності з українського парламенту щодо системної продуктивної роботи.

Свою законотворчу діяльність на наступну сесію я планую зосередити на напрямках вдосконалення кримінального, процесуального та адміністративного законодавства, Закону України «Про національну поліцію», окремих питань соціального забезпечення населення і ветеранів бойових дій, стимулювання економічного розвитку держави та підтримки обдарованої молоді. Водночас, Голова Верховної Ради України А. Парубій важливими і найпершими питаннями для розгляду на наступній сесії виділив питання закріплення у Конституції України курсу на вступ до ЄС і НАТО та ухвалення закону по мову. Я переконаний, фракція «НАРОДНИЙ ФРОНТ» підтримуватиме зазначені важливі для країни зміни і працюватиме наполегливо для зміцнення державного суверенітету.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling