Статті

В память о гвардейце киевские школьники своими руками создали музей

25 Січня 2019 14:30

У День Соборності України до столичної школи №275 імені Володимира Кравчука завітав начальник командно-штабного факультету Національної академії Національної гвардії України полковник В’ячеслав Овчаренко.

Лейтенант Володимир Кравчук загинув під час участі в Антитерористичній операції, йому було 21…

Володимир народився 23 серпня 1992 у місті Києві. Столична школа №275, у якій він навчався, носить його ім’я. Нещодавно там було відкрито музей і присвячений він лейтенанту Володимиру Кравчуку.

Молодий офіцер закінчив навчання в Академії в 2013 році. Згодом був відряджений до зони проведення АТО та обіймав посаду командира взводу спеціального призначення. 19 червня 2014 у Донецькій області, під час звільнення Ямполя куля снайпера влучила в офіцера, коли він знаходився на броньованьованій бойовій машині. За словами його бойових товаришів, він отримав вогнепальне поранення в голову та грудну клітину, несумісні з життям. 15 липня 2014 року за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі лейтенант Володимир Кравчук нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

В школі полковник В’ячеслав Овчаренко, в першу чергу відвідав музей, присвячений офіцеру-випускнику свого підрозділу. На стінах музею багато фотографій про навчання та життя Володимира Кравчука. Це місто у школі є особливим і кожний візит до нього, наче важливий урок про цінність людського життя.

«В’ячеслав Володимирович передав нашому шкільному музею від особового складу пам’ятний знак Академії НГУ “Мужність. Честь. Закон” та пам’ятну відзнаку. Вони тепер займуть почесне місце у музеї пам’яті Володимира Кравчука, музеї, який навіки закарбовує пам’ять про подвиг учня нашої школи, курсанта Національної академії, офіцера Національної гвардії України, хлопця, який віддав життя своє за нашу вільну Батьківщину — Україну», - зазначила директор школи імені Володимира Кравчука Оксана Антощук.

Музей був створений за ініціативи учнів випускних класів, які запам’ятали Володимира ще за часів навчання в школі. На створення експозиції музею не було витрачено жодних коштів – все зроблено руками учнів, вчителів та батьків.

«Важливий внесок у створення музею зробила і мама Володимира – Вікторія. Вона передала його улюблену спортивну форму, військову форму та каску, у якій загинув син», - розповідає директор школи.

Екскурсії у музеї проводять учні школи, які є членами гуртку екскурсоводів. Вони почергово розповідають про стенди та експозиції, що присвячені навчанню Володимира в школі, в Академії, службі у військах та окремий стенд присвячений дню загибелі. З’являються в музеї і нові стенди. Останні з них присвячені добровольчим батальйонам, яким допомагають учні школи. Від добровольців вже отримали і декілька підписаних прапорів. З екскурсією були школярі і у військовій частині, де проходив службу Володимир Кравчук.

«Наступним етапом розвитку музею стане його значне розширення і ми плануємо розмістити в ньому інформацію про учасників Антитерористичної операції та операції об’єднаних сил Деснянського району міста Києва», - ділиться планами на майбутнє Оксана Антощук.

Після відвідування музею, полковник В’ячеслав Овчаренко поспілкувався з учнями школи, та розказав про Академію і про самого героя. В’ячеслав Овчаренко пам’ятає Володимира за часів навчання та розповів багато про нього учням школи.

Окрім школи, ім’я Володимира Кравчука присвоїли і всеукраїнському спортивному турніру зі стрільби з луку, який започаткували чотири роки тому у школі. Нині беруть в ньому участь учні шкіл із всієї України, а також майстри спорту та олімпійські чемпіони з України, які виступали у цьому виді спорту.

Герои АТО


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling