Думки

Світ очікує період нестабільності та невизначеності – висновок Мюнхенського безпекового форуму

18 Лютого 2019 09:26
Игорь КОТВИЦКИЙ

Вчора у Мюнхені завершилася конференція по політиці безпеки. У цьому році вона зібрала чи не найбільше учасників у своїй історії: лідери 40 держав, більше 100 міністрів, понад 600 експертів з глобальної безпеки.

Ще в слові-відкритті Голова Мюнхенскої конференції Вольфганг Ішингер слушно зауважив, що в світі не просто відбувається серія криз різного масштабу, але існує більш фундаментальна проблема. Ми стаємо свідками перестановки основних елементів міжнародного порядку. Починається нова ера суперництва великих держав – Сполучених Штатів, Китаю і Росії. І це при тому, що за оцінками експертів, вплив США в світі поступово зменшується.

На конференції висловлювалися думки, що у довготривалій перспективі саме Китай для США є більш серйозним супротивником. У свою чергу, на відміну від Китаю, перспективи Росії, як геополітичного опонента США, виглядають не такими багатообіцяючими.

Також експерти відзначають можливе підсилення ролі таких країн як Канада, Німеччина, Франція, Італія, Японія та Великобританія. Але безпосередньо Європейський союз недостатньо підготовлений до нової ери суперництва великих країн. Європа тільки робить перші кроки щодо вивільнення з-під впливу США, але все ж таки поки що розраховує на допомогу та захист Америки.

Ситуація навколо Угоди про ліквідацію ракет середньої та малої дальності, зростання протистояння Китаю, Росії та Заходу, складнощі у відносинах Європи і США, європейська безпека та війна в Сирії – ось що цікавить світ. Це ті питання, відповіді на які дозволять задати параметри «нового світового порядку».

Крім того, учасники міжнародного форуму обговорювали майбутнє систем контролю над озброєннями, співробітництво держав у сфері оборонної політики, питання, пов’язані з міжнародною торгівлею, а також вплив зміни клімату та технологічних інновацій на міжнародну безпеку. Кожен з цих факторів та аспектів серйозно впливає на зміну параметрів та архітектури всього світу. Угода про ліквідацію ракет середньої та малої дальності, наприклад, була підписана у часи, коли лише дві країни могли виготовляти їх на рівні, достатньому для ведення бойових дій. Сьогодні, такі ракети може виготовляти будь-хто.

Велика увага на конференції приділялася розгляду конфліктів та криз у світі. 10 найголовніших з них виглядають таким чином:

  1. Ємен
  2. Афганістан
  3. розбіжності між США і КНР
  4. конфронтація між Саудівською Аравією, США, Ізраїлем та Іраном
  5. Сирія
  6. Нігерія
  7. Південний Судан
  8. Камерун
  9. Україна
  10. Венесуела

Як бачите, проблематика війни в Україні, хоч і є однією з тем дискусії, знаходиться не у ТОПі питань конференції.

Експерти прогнозують, що суперечка між Заходом та Росією навколо України буде продовжуватися. В цьому році не варто очікувати її вирішення. Окрім цього, існуючий конфлікт розповсюджується і на Азовське море. Судячи з розвитку ситуації, Росія має намір контролювати акваторію Азовського моря одноосібно, порушуючи договір з Україною від 2003 року, який гарантував обом країнам вільний рух. За даними звіту форуму, Росія збільшила військовий контингент у Криму до 28 тисяч солдат і модернізує Чорноморський флот. Цим вона намагається встановити більший контроль над акваторією Чорного моря. У свою чергу, НАТО збільшує свої можливості опору і захисту.

Для України це означає черговий виток ескалації конфлікту та розширення його на нові території.

З огляду на всі ці ризики, якщо Україна хоче зберегти свою державність, існує єдиний вихід: укріплення власної армії та зближення з НАТО, аж до входу в Альянс.

Повертаючись до загальних підсумків конференції, необхідно відзначити що, на думку експертів, ситуація щодо глобальної безпеки та рівноваги у світі не дає приводів навіть для стриманого оптимізму. Період після закінчення холодної війни і пов’язаний з цим загальний оптимізм скінчився. Але новий світовий порядок дотепер не сформований, і яким він буде, наразі, незрозуміло. У будь-якому випадку, світ очікує період тривалої нестабільності та невизначеності.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling