Думки

Революція Гідності – вибір шляху

20 Лютого 2019 15:56
Игорь КОТВИЦКИЙ

Чергова річниця, мабуть найвизначнішої події в сучасній історії України – Революції Гідності. Сьогодні багато людей задають собі питання «а чи були виправдані ті події?». І я вам можу відповісти однозначно – так, були. Майдан був актом сильної, незламної волі народу, який обирав свій шлях розвитку у сьогоденному багатогранному світі. Зневіра походить вид неправильних очікувань. Обираючи європейський шлях, ми обрали довгу та тернисту дорогу переходу від радянської / пострадянської країни, до європейської. Цей шлях непростий, і може розтягнутися на десятиліття, але ми обов’язково пройдемо його разом.

Експертні оцінки наслідків Майдану також є різними. До однозначно позитивних відносять повалення режиму Януковича, децентралізацію влади, відновлення курсу на європейську інтеграцію та вступ до НАТО. До негативних – зниження темпів економічного розвитку і зменшення реальних доходів громадян. Такі «експерти» наче навмисно забувають про Російську агресію, втрату частини території. На них були сконцентровані основні промислові потужності, що є основою валютних надходжень у країну. Також по за увагою залишається фактична економічна блокаду і закриття не тільки російського ринку, але й транзиту через територію РФ. Останнім таким актом економічної агресії є прокладання «Північного потоку-2», що позбавить нашу державу плати за транзит газу, та буде черговим ударом по українській економіці.

До дійсно важливих проблем також слід віднести незавершену деолігархізацію. Цей процес було розпочато, але результати поки-що незначні. Така ж ситуація у боротьбі з корупцією. Реформи у цьому напрямку розпочаті, є успіхи, але системної роботи мало. І що найважливіше – досі непокарані представники режиму Януковича за злочини проти країни і Майдану. Частково проведено конфіскацію майна, але це мізерно мало. Саме з таких, здавалося б, незначних моментів, складається людська зневіра у результати нашої діяльності. Люди мають бачити чіткі та прозорі досягнення у роботі обраних ними представників, яким вони делегували права ствердити шлях розвитку країни.

Сьогодні ми стоїмо на порозі вибору, або продовжити та поглибити результати Майдану, або підтвердити зневіру людей. 5 років тому «Небесна сотня» своєю кров’ю вказала нам шлях. Наразі, ми всі маємо набратись сміливості йти цією дорогою. Ми маємо чітко розуміти, що альтернатив європейській інтеграції немає. Лише вступ до НАТО зможе врятувати від територіальних зазіхань ворога, що має серйозні наміри. Але, найголовніше, ми маємо розуміти, що будувати країну потрібно виходячи лише з цих настанов.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling