Думки

Народини батальйону

18 Березня 2019 09:50
Леонід ЛОГВИНЕНКО

П’яту річницю від дня створення батальйону генерала Сергія Кульчицького в День добровольця відсвяткували спочатку в Києві, а потім у Попасній бійці підрозділу, який один з перших став на захист територіальної цілісності й незалежності України. Починалися урочистості з вшанування пам’яті тих, хто загинув на війні.

Батальйон було сформовано 15 березня 2014 року, одразу ж після того як нога окупантів ступила на землю українського Криму. У цей день 2014 року перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці для формування першого добровольчого батальйону.

– Ми зайшли в АТО з Ізюма, билися за Слов’янськ, зайняли блокпост «Рибхоз» біля Мирного, під час бою, який тривав три години по нас били танки та артилерія. Там мене було поранено, – згадує лейтенант Андрій Борисенко.

Пізніше батальйон був названий на честь Героя України, генерал-майора Сергія Кульчицького, який керував бойовим навчанням і злагодженням добровольців та загинув під час виконання бойового завдання неподалік гори Карачун, що у Слов’янську. Тоді гвинтокрил у якому знаходився генерал був збитий російськими найманцями. Хоча Сергій Кульчицький і носив погони генерала, але ті гвардійці, які воювали з ним, згадують, що він ходив з ними в атаку, й відвідував кожен блокпост довкола Слов’янська, аби допомогти ще тоді недосвідченим вчорашнім цивільним людям. Після визволення Слов’янська підрозділ воював в Чорнухиному, Дебальцевому, Вуглегірську… Земля ця полита кров’ю гвардійців та позначена могилами полеглих побратимів.

– Батальйон пройшов шлях, який наповнений славетними здобутками та перемогами, бойовий досвід, патріотизм та відданість Військовій присязі стали взірцем сумлінного служіння та прикладом для захисників України, – привітав іменинників заступник командувача ООС із питань застосування сил і засобів НГУ генерал-майор Гусейн Вісханов.

Окрім керівництва батальйону та військових, в Попаснянський Будинок культури завітали представники місцевої влади, військові, волонтери та пересічні мешканці, попаснянська громада. Відзнаки командувача об’єднаних сил вручив генерал-лейтенант Олег Грунтковський. Бійці були відзначені нагородами від мера міста, представників місцевих органів управління.

Привітали підрозділ і представники громади села Бугаївка , що на Ізюмщині. Саме в цьому селі у березні 2014 року ночували бійці батальйону перед заходом в АТО. Спали у місцевій школі, а вранці піднялися й пішли у невідомість. Селяни згадують генерала Кульчицького, який був батьком для бійців. Коли керівник господарства Андрій Ровчак запитав генерала, чим можуть допомогти хлопцям, той відповів, що в них усе є і їм нічого не треба. Хіба що попросив придбати картки для поповнення телефонних рахунків хлопців, аби ті змогли зателефонувати своїм матерям. Сьогодні українське військо добре забезпечене, бійці отримують достойну зарплату, але в пам’ять про генерала Кульчицького під час кожного концерту, яких в зоні АТО-ООС народні артисти з Бугаївки дали понад 60 разів, присутні в пам’ять про генерала – Героя України отримують кошти на поповнення телефонних рахунків. До речі, в залі під час концерту сільської самодіяльності, перебували й гвардійці, які пам'ятали ту ніч у Бугаївці й селянський подарунок на поповнення рахунків.

Окрім концертної програми, селяни привезли й чимало смаколиків, якими пригостили гвардійців та бійців ЗСУ, що знаходяться в першій лінії оборони.

На фото автора: п’ятиріччя батальйону Сергія Кульчицького в Києві та Попасній.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling