Думки

Якщо скоїв – відповідай, курво

4 Червня 2019 09:15
Артем ШЕВЧЕНКО

Хоч і безумно нині тяжко, але я таки спробую сформулювати у чому різниця реакції правоохоронної системи на злочини, які раніше вчиняли міліціонери і на злочини, які, на жаль, бува вчиняють і дотепер поліцейські. Різниця у наступному:

  • нульова толерантність до підозрюваних у погонах;
  • ані найменшого приховування інформації про неправомірний вчинок;
  • відсутність кругової поруки.

Тобто свій чи не свій, новий чи старий, дрібне правопорушення чи особливо тяжкий злочин: якщо скоїв – відповідай, курво. І водночас ми намагаємося повно подати інформацію, як тільки можливо за нормами КПК, враховуючи, що орган досудового розслідування злочинів поліцейських – не поліція, а Державне бюро розслідувань чи НАБУ. За процесуальним керівництвом Генеральна прокуратура України звісно. Комусь, якщо вважаємо, що несправедливо підозрюють поліцейських або невірна кваліфікація чи неправомірне переслідування, можемо допомогти юридично у захисті.

Але я не пригадаю більш-менш резонансного випадку, коли йшлося би про втрату життя чи суттєву шкоду здоров’ю потерпілому від неправомірних дій поліцейського, якого б керівництво «покривало», «відмазувало», штучно би виводило з-під відповідальності, спотворювюючи картину злочину, як у Врадіівці, чи приховуючи інформацію про подію. Звісно можуть бути поодинокі ганебні прояви такого, але не системні і не масові. Переважна більшість проступків правоохоронців стають публічними і ніхто цьому не перешкоджає. Як відповідальний за комунікацію у МВС України протягом 4 років – я це можу стверджувати. Звісно, це не виправдання. Це радше покаяння. На жаль, поліцейські скоювали і скоюватимуть злочини. Десь несвідомо, десь умисно. Десь від п’яної дурості, як нині у Переяславі, десь від злого умислу. Приміром, у США (~350 млн. населення, у 8 разів більше, ніж в Україні) від рук поліцейських щороку (статистика від 2012-13 рр.) гине від 800 до 1000 чоловік. У 2016 році – 963, 2017 році – 995, 2018 році – понад 1000 осіб. Значну частину цих людей поліцейські позбавляють життя невиправдано або з необережності.

Розумію, що це непорівнювані параметри – США і Україна. Але будь-ласка зрозумійте і ви, що ми нічого не ховаємо: ані дрібний хабар, ані особливо тяжке вбивство. Ані проступок, ані злочин. Спробуйте це зрозуміти. Можливо, спробуйте простити, якщо зможете. Ми всі низько схиляємо голову у скорботі за невинною дитячею душею. Винні у смерті 5ти річного Кирила у Переяславі понесуть покарання. Начальник поліці Київщини Дмитрий Ценов, відчуваючи відповідальність за дії підлеглих, подав у відставку, вона прийнята Сергій Князєв за погодженням із Арсен Аваков (Arsen Avakov). Генерал поліції ІІІ рангу Ценов попросив для продовження служби перевести його на найтяжчі ділянки у зоні проведення ООС. Всі необхідні первинні слідчі дії проведені поліцією, включно із затриманням підозрюваних поліцейських і всі матеріали передані у ДБР для повного і об’єктивного розслідування. Вічна пам`ять дитині. Співчуття рідним і близьким.

Оригинал


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling