Статті

Маю сумну новину…

3 Липня 2019 07:41

Маю сумну новину для ентузіастів такої популярної виборчої технології як підкуп виборців.

Закон «Про вибори народних депутатів України», так само як і закон «Про вибори президента України», не залишає місця для бізнесменів від політики.

Підкуп виборців — це злочин!

«Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців...» (ч.14 ст.74 Закону).

Тут будьте уважні! Є колізія між нормами ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» і ст. 160 Кримінального кодексу. Чинний закон «Про вибори народних депутатів», як бачите, встановлює верхню межу подарунку у сумі 3% від мінімальної заробітної плати, тобто близько 125 грн. (мінімальна з/платня з 01.01.2019 встановлена у сумі 4173 грн.). Але не поспішайте радіти, шановні учасники виборчої компанії. У цій колізії вищу юридичну силу має Кримінальний кодекс, який встановлює, що подарунок виборцю на суму більш як 57 грн. 63 коп. (тобто 3% прожиткового мінімуму для працездатних громадян) є неправомірною вигодою, за яку передбачено покарання, як за підкуп виборців.

Тобто максимальна вартість вашої брендованої сувенірної продукції таки не має перевищувати 57 грн. 63 коп.

Ми не сумніваємося, що такої правової позиції у кваліфікації підкупу дотримуватимуться і прокуратура, і суди.

Проте Закон дозволяє кандидатам і партіям проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрацію фільмів чи проведення інших заходів, але лише у разі фінансування таких заходів із коштів виборчого фонду відповідного кандидата чи політичної партії.

Крім цього.

Аналогічно до закону «Про вибори президента України» чинний закон «Про вибори народних депутатів» містить норми, які однозначно забороняють прихований підкуп виборців у вигляді додаткової оплати членам дільничних чи окружних виборчих комісій, офіційним спостерігачам, агітаторам.

Ст. 45 зазначеного Закону визначає, що єдиним джерелом фінансування виборчої компанії для мажоритарника є виборчий фонд кандидата у народні депутати України, максимальна сума якого може становити 16 млн. 692 тисячі гривень, тобто - 4000 мінімальних заробітних плат.

Політична партія може профінансувати необхідні їй товари і послуги теж виключно з виборчого фонду політичної партії. Його максимальне наповнення можливе на суму 375 млн. 570 тис. грн. (90 тисяч розмірів мінімальної заробітної плати).

Один громадянин має можливість зробити внесок до виборчого фонду на суму не більше як 167 тис. грн. (400 мінімальних з/плат). Юридичні особи можуть перерахувати до 334 тис. грн.

Необхідні видатки держави на проведення виборів, у тому числі оплата членів виборчих комісій, передбачені держбюджетом України. Так, суми на компенсацію фізичних і моральних витрат членів комісій вкрай недостатні. Підвищення їх до адекватного рівня - завдання держави, передусім Верховної Ради.

Ч.8 ст. 48 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» передбачає, що будь-які оплати з виборчих рахунків можуть здійснюватися виключно у безготівковій формі.

Ще раз увага! Делікатний момент. Під час президентської виборчої компанії ми кілька раз мали можливість спостерігати, як політично активні, але не надто законослухняні громадяни, намагалися допомогти своєму кандидату, або перешкодити конкуренту, друкуючи власним коштом ті чи інші агітаційні матеріали.

Ч. 6 ст. 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» категорично забороняє будь-які подібні ініціативи з боку громадян. Хочете підтримати своїх партію, кандидата, чи поширити компромат на опонента, - оплатіть виготовлення агітпродукції через виборчий фонд.

І звичайно ж, поширюючи матеріали негативного чи то компрометуючого характеру пам’ятайте, що Закон забороняє поширення недостовірних або наклепницьких відомостей.

Оригинал


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling