Думки

Про корупцію

5 Вересня 2019 15:44
Игорь КОТВИЦКИЙ

Щодня мі чуємо про те, що корупція – це зло, і з ним треба боротися. Так само ми чуємо і про те, що корупція наносить шкоду суспільству. Але мало хто намагався чітко обрахувати загальносвітові обсяги корупції та її глобальні наслідки.

За оцінками МВФ, щороку у світі даються хабарі на суму від 1,5 до 2 трильйонів доларів!!! Ухиляння від сплати податків коштує урядам понад 3 трильйони доларів на рік!

Виконуючий обов’язки директора МВФ Девід Ліптон у своїй статті «Shining a Light» стверджує, що більша частина коштів, захованих в офшорах – це доходи саме від корупції та злочинної діяльності. А зростання цифрової економіки та розвиток криптовалют тільки поглиблюють проблему. За його підрахунками, зараз в офшорах приховано близько 7 трильйонів доларів. Ця сума дорівнює 8% світового ВВП!

Це гроші, які фактично вкрадені у людей. Девід Ліптон стверджує: якщо зменшити корупцію хоча б на третину – світ повертатиме в економіку щонайменше 1 трильйон доларів щороку.

Фактично виведені з економіки, завдяки корупції, гроші повинні були б витрачені на охорону здоров’я, освіту та інфраструктуру. Наприклад, серед країн з низьким доходом, частина бюджету, що йде на освіту та охорону здоров'я – на третину менше там, де більше корупція. Відповідно, ефективність державних соціальних витрат в таких країнах зменшується.

Але проблема не тільки в недоотриманих суспільством благах. Проблема – набагато глибша. Корупція спотворює стимули розвитку та підриває довіру громадськості до державних інститутів. В результаті – колапс державного управління і державності.

Для України, перемога над корупцією – питання виживання. На жаль, за останні десятиліття, корупція стала невід’ємною частиною нашого суспільства. Вона охопила всі рівні: від побутового (дитячий садок, школа, поліклініка чи ЖЕК) до найвищого – державного.

Важливим кроком на шляху подолання корупції в Україні повинна стати діяльність Вищого антикорупційного суду (ВАКС), який сьогодні розпочав свою роботу. Його завдання – розгляд справ, що стосуються корупції, в першу чергу серед високопосадовців та ТОП-чиновників.

Іноземні партнери України вітають запуск ВАКСу та висловлюють впевненість, що він буде чесним та незалежним. Наприклад, свої привітання з цього приводу висловили посольство США та Представництво ЄС в Україні.

До компетенції ВАКС віднесені 22 склади злочинів за тією умовою, що вони вчинені спеціальним суб’єктом, та розмір шкоди перевищує 500 тисяч гривень. З місцевих загальних судів до ВАКС вже повинно надійти понад 3 тисячі кримінальних проваджень.

Безумовно, суспільство покладає на антикорупційні органи та спеціалізований суд величезні надії. Проте, на мою думку, як колишнього члену Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, щоб вирішити питання корупції не достатньо тільки суворо дотримуватися принципу верховенства права та впроваджувати відповідні державні політики. Необхідно максимально виключати корупційні ризики та проводити виховну та просвітницьку роботу. Але і це не є вичерпним переліком антикорупційних заходів.

Як слушно зауважують експерти МВФ, питання корупції не є проблемою однієї нації, і одна країна не в силах їх вирішити самотужки. Для її розв’язання потрібна не тільки сильна внутрішня політика, а й транскордонне співробітництво.

Винагородою за подолання корупції стане величезна кількість політичних, економічних та соціальних благ, що будуть створені за рахунок додаткових коштів. А це, у свою чергу, призведе до зменшення нерівності, про яке так багато говорять у світі останні п’ятдесят років.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling