Думки

Чи зможе Уряд зробити українців щасливими?

14 Вересня 2019 16:47
Игорь КОТВИЦКИЙ

Українцям рекомендовано бути щасливими! Це основний слоган та висновок цьогорічної конференції Ялтинської Європейської Стратегії (YES), що проходила 12-14 вересня у Києві.

Понад 400 провідних політиків, дипломатів, бізнесменів, громадських активістів та експертів з 26 країн світу намагалися відповісти на питання: в чому полягає щастя для націй та народів, та як його досягти у сучасному світі, зокрема Україні?

Чи була ця дискусія корисною? Безперечно, так. Бо будь-який обмін думками збагачує. Чи дала вона які-небудь відповіді та рецепти для реальної політики? Як на мене – ні.

Україна у цьому році вкотре за останні два десятиріччя здивувала світ! Відбулось те, чого ніхто не очікував – докорінне перезавантаження всієї системи влади та політичних відносин. Але чи змінилося щось глобально? Не думаю.

Перед державою Україна постають ті самі питання: безпека, економічні проблеми, корупція. До того ж, Україна – невід’ємна частина сучасного світу. Його проблеми також не змінилися за останні 20 років. Найбільшими викликами ХХІ сторіччя залишаються: безпекові ризики, екологічна криза, технологічні загрози, глобальна нерівність та зміна усталеного світового порядку. Всі вони також впливають на нашу державу, урізноманітнюючи і без того немаленький перелік наших внутрішніх проблем.

Прем’єр-Міністр України О.Гончарук у своєму виступі відзначив, що Уряд буде максимально концентруватися на тому, аби зробити Україну успішною країною. «Давайте зробимо Україну великою та щасливою! Давайте зробимо це разом» – ось його слова.

Гарна фраза! Ніхто не проти – всі тільки за! Я, і на щастя, не тільки я – нас мільйони українців, за останні 20 років робимо все можливе для цього: будуємо нові підприємства, даємо людям роботу, сплачуємо податки, пишемо закони, на фронті і в тилу захищаємо нашу незалежність і багато чого іншого. Але всі ці намагання, раз за разом, розбиваються через відсутність системної державної політики.

Ось і на конференції, у черговий раз, ми почули чудові промови про плани докорінної перебудови економіки, реформи та, як наслідок, економічне зростання. Але, на жаль, знову жодної конкретики. А для бізнесу – без різниці українського чи світового, саме ці конкретні деталі та чіткі програми є підставою для формування інвестиційних портфелів та планів розвитку. В іншому випадку – годі сподіватися на системну роботу.

Я сподіваюся, що Уряд все ж таки, найближчим часом оприлюднить детальну, покрокову програму економічних і не тільки реформ. Навіть більше, буде неухильно її дотримуватися та втілювати у життя. І вона дійсно призведе до економічного зростання, соціальної та політичної стабільності. Це, безумовно, зробить життя всіх українців більш спокійним та щасливим.

Замість висновку, процитую частину виступу професора Гарвардського університету Стівена Пінкера на цьогорічній конференції YES. «Уряди – це не якесь диво, у них є поліція, армія, податкова служба. Вони не можуть напряму підвищити відчуття щастя. Якщо такі спроби будуть – це велика небезпека. Люди різні, що є щастям для одного – іншого робить нещасним. Держава може брати на себе відповідальність за певні суспільні блага: психічне здоров’я, зелений простір, транспорт. Якщо їх правильно вибудовувати, це призведе до підвищення достатку і добробуту, і, як наслідок, до підвищення рівня щастя».

Як на мене – дуже влучно сказано.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling