Думки

Пам’ятка про самоізоляцію

21 Березня 2020 18:23
Антон ГЕРАЩЕНКО

Ніхто не має право укривати інформацію про те що він хворий на особливо небезпечну, смертельну хворобу – Covid-19!

Принцип лікарської таємниці не поширюється на інформацію про осіб, які інфіковані особливо небезпечними інфекціонними хворобами!

Це пряма норма ст. 35 Закону «Про Захист населення від інфекційних хвороб»!

Поліція буде використовувати надане їй законом право на притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності осіб, які навмисно укривали інформацію про те, що їм встановлений діагноз – інфікування COVID-19.

Вчора на Житомирщині поліція почала першу кримінальну справу за ст. 325 Кримінального кодексу проти особи щодо якої є обґрунтована підозра що вона знала, що інфікована на короновірус, але навмисно укривала цей факт піддаючі загрозі життя та здоров’я інших людей.

Якщо Вам встановлен такий діагноз, Ви повинні негайно почати виконувати рекомендації по самоізоляції, або якщо є рекомендація лікаря – почати лікування у закладі охорони здоров’я.

Ви повинні негайно повідомити про захворювання Ваших рідних та близьких, а також намагатися повідомити всіх з ким Ви контактували за останні тиждень або навіть більше.

Приклад народного депутата Шахова показав, що лише за 3 дні, що він провів до початку режиму самоізоляції, спілкуючись с усіма з ким хотів – він контактував більш ніж з 70 особами, які всі після цього сдали тест на COVID-19, самоізолювались і чекають результатів.

Ви повинні допомагати лікарям епідеміологам встановити час та обставини інфікування та допомогти проінформувати всіх з ким Ви контактували про необхідність самоізоляції.

Якщо потрібно, поліція за зверненям епідеміологів буде допомагати встановлювати можливі контакти та зв’язки інфікованної людини заради попередження тих хто можливо заразився від неї.

Дай бог, щоб Уряду не прийшлось запроваджувати загальнодержавний карантин шляхом самоізоляції за прикладом Італії, Іспанії, Франції, Австрііі де він вже діє.
Але не виключаю, що наступного тижня це стане реальністю і в Україні.

Нижче я наводжу декілька порад для тих, хто вже почав, або збирається добровільно почати карантин шляхом самоізоляції.

ПАМ’ЯТКА ПРО САМОІЗОЛЯЦІЮ

Що означає «самоізоляція»?

Самоізоляція – це, в першу чергу, утримання від контакту з іншими для того, щоб зменшити ризик інфікування. Самоізоляція виключає будь-які ситуації, коли ви тісно контактуєте з іншими людьми (наприклад, близький контакт віч-на-віч на відстані менше, ніж 2 метри, або тривалістю понад 15 хвилин).

Виключенням є лише звернення за медичною допомогою (тільки після консультації телефоном).
Якщо ви не впевнені, чи потребуєте ви самоізоляції, або не знаєте до кого звернутися, будь ласка, зателефонуйте на Урядову гарячу лінію: 1545 або 103.

Для кого потрібна самоізоляція?
Самоізоляція потрібна, в першу чергу, якщо:

  • Ви очікуєте результатів тесту на новий коронавірус COVID-19.
  • Якщо ви близько контактували з особами, що захворіли на COVID-19.
  • Якщо ви нещодавно повернулись із Китайської Народної Республіки, Ірану, Північної Кореї, Італії, Іспанії, Австрії, Франції, або з інших країн про які повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров’я України – навіть якщо у вас відсутні симптоми.

Скільки триває самоізоляція?
Якщо вам було рекомендовано або ви прийняли рішення про самоізоляцію, вона повинна тривати не менше, ніж 14 днів з дати настання випадку, який став причиною самоізоляції (подорож, контакт з хворим тощо).

Як підготуватись до самоізоляції?
Спробуйте спланувати час самоізоляції так, щоб у вас не виникало необхідності виходити з дому чи приймати відвідувачів та гостей. Поясність це друзям та родичам, а також обговоріть можливість дистанційної роботи із роботодавцем.

Збережіть контакти вашого лікаря, та попередньо повідомте його про причини рішення про самоізоляцію, а також оберіть контактну особу з кола ваших друзів або родичів, до кого ви будете звертатись в першу чергу за допомогою.

Що робити, якщо Ви проживаєте не одні.
Якщо ви проживаєте з сім’єю чи сусідами, потрібно ізолюватись в окремій кімнаті, яка добре провітрюється.

Якщо є можливість користуватись окремою ванною кімнатою та/або туалетом, а також готувати їжу та харчуватись окремо – зробіть це.

Не забувайте про загальну гігієну, регулярне миття рук із милом, прибирання, в тому числі вологе прибирання поверхонь, гігієну кашлю, використовуйте одноразові серветки та хустинки. Під час необхідних контактів із людьми завжди одягайте медичну маску та викидайте її після використання або забруднення.
Якщо у вас є домашні улюбленці, ізолюйте себе від них також, або хоча б максимально мінімізуйте контакт із ними.

Як організувати доставку харчових продуктів?

Спробуйте мінімізувати походи в магазини. Якщо є можливість, попросіть друзів або родичів доставляти Вам продукти харчування та необхідні покупки до вхідних дверей або користуйтесь послугами доставки з дистанційною оплатою.

Що робити, якщо Вам необхідно покинути житло?

Якщо у Вас виникла гостра необхідність покинути місце самоізоляції – одягайте маску та мінімізуйте контакти із людьми. Користуйтесь антисептиком для рук та дотримуйтесь гігієни кашлю.

Що робити якщо в Вас з’явились симптоми?

Якщо під час самоізоляції у Вас з’явились симптоми COVID-19 (кашель, ускладнене дихання, підвищена температура тощо) – негайно зверніться за медичною допомогою та повідомте про свою історію подорожей та можливі контакти з особами, хворими на гострі вірусні захворювання.

Оригинал


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling