Думки

Ця війна тільки починається

22 Квітня 2021 13:23
Віталій ПОРТНИКОВ

Посол Сполучених Штатів в Росії Джон Салліван сьогодні відлетів до Вашингтону. Саллівана, по суті, змусили виїхати з російської столиці. Таку «пропозицію» зробив йому помічник президента Росії Юрій Ушаков після того, як були запроваджені нові американські санкції і вислані з США російські дипломати, які займалися шпигунством. Російського посла у Вашингтоні немає вже кілька тижнів – Москва відкликала Анатолія Антонова після того, як президент США Джозеф Байден погодився із точним визначенням Володимира Путіна як «вбивці».

Одночасно Росія намагається паралізувати роботу американських дипломатичних представництв. МЗС Росії приступив до оформлення рішення про заборону дипмісіям США наймати на роботу громадян Росії і, між іншим, інших країн теж. Якщо враховувати, що американські дипломатичні представництва, як правило, наймають технічних співробітників на місці, це стане серйозною проблемою. При цьому Росія відмовляє у візах не тільки співробітникам посольств, але і технічному персоналу, який міг би приїхати з США. Так що посольство США у Москві, ймовірно, буде поставлено в ситуацію 1986 року. Тоді технічний персонал теж був відкликаний, а посол Артур Хартман сам сів за кермо службового автомобіля.

Якщо американське посольство тільки готується до паралічу – і при цьому власних співробітників у нього ще чимало – так посольство Чехії практично є паралізованим після того, як Москва вислала 20 чеських дипломатів у відповідь на рішення Праги про висилку 18 росіян, які займалися в посольстві Росії шпигунською і диверсійною діяльністю. У посольстві Чехії залишилося всього 5 співробітників і міністр закордонних справ цієї країни Якуб Кульганек поставив Москві ультиматум: або висланих дипломатів буде повернуто, або Прага вишле ще одну групу росіян, щоб у російському посольстві залишилося стільки ж, скільки і в чеському. Зрозуміло, Кремль ультиматум Кульганека негайно відкинув. А це означає, що справа йде до закриття посольств у Москві і в Празі. Що, в принципі, в інтересах Чехії. Оскільки в російському посольстві був куди більший дипломатичний персонал, ніж у чеському, на новому етапі дипломатів можна буде набирати за принципом паритету.

Згадаймо, що російські дипломати за шпигунство були вислані також із Польщі. Ну і на цьому тлі затримання українського дипломата у Санкт-Петербурзі, його подальша висилка і висилка російського дипломата з Києва виглядають, звичайно ж, дуже скромною участю України у цій «війні посольств» – якщо тільки не пам'ятати про озброєну до зубів орду біля наших кордонів . Але, у будь-якому випадку, ми повинні розуміти, що така конфронтація на рівні дипломатичних представництв – точний індикатор початку нової «холодної війни», яка буде супроводжуватися «гарячими» інцидентами.

І ця війна тільки починається.

Оригинал


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling