Думки

Падiння iдола

29 Вересня 2014 11:24
Леонід ЛОГВИНЕНКО

У  неділю, ближче до півночі харкв’яни, переважно молодь, звалили один з найбільших бовванів в Україні – 8,5 метровий монумент Леніну. Металева скульптура вагою майже 20 тонн, підпиляна “болгаркою” впала на землю, розлетівшись на шматки.

Те що вціліло від неї народ розтрощив і розібрав на сувеніри. Міліція здалеку спостерігала за процесом демонтажу монумента.

 

Бовван, звісно, не хотів покидати місце, де він вже простояв кілька десятиліть. Три години хлопцям, які забралися на 12-метровий постамент різати пилкою ноги пам’ятнику.

Тим, хто  зважилися на це, не завадила альпіністська підготовка. До скульптури їм довелося  діставатися по  гранітних відполірованих плитах слизького постаменту. Хлопці говорять, що в них не знайшлося 30 тисяч гривень, які запросили за телескопічну вежу, що могла підсадити на постамент.

Довелося попрацювати біля пам’ятника і саперам, коли поступив сигнал, що його заміновано. Але пробули вони там недовго. Після того, як собака все обнюхав довкола, професіонали вибухової справи поїхали додому.

Судячи по тому, які снопи іскор летіли з-рід алмазних зубів пилки, найважче було потім перерізати надміцні сталеві штирі, вставлені в ноги скульптурі.

Навіть коли все це перепиляли, Ленін, який немовби крокував стрімко вперед, не захотів зробити реального кроку з постамента. Змусити його зробити це з першого разу молодикам не вдалося – альпіністські мотузки лопнули. Довелося його зачіпляти сталевими тросами, читати молитви. Ось тоді вже ідол був повержений.  

“Упав Володя точно по феншую”,- співає один популярний український дует.

Ударившись об землю бовван крикнув надтріснутим чавунним голосом. Коли весною скульптуру хотіли демонтувати, то народ лякали тим, що  монумент, упавши з висоти, може проламати землю й провалитися у метро біля підніжжя. Нічого цього не сталося: навіть ямки від падіння пам’ятника не утворилося. Це той перший міф, який було розвіяно цього дня.

Другий стосується самої скульптури. Ходили легенди, що комуністи на монумент своєму вождеві не пошкодували бронзи і вилили скульптуру з цього металу. Насправді вона була не литою, а “дутою”, тобто пустою всередині. Окрім того “видули її” не з дорогої бронзи, я якогось крихкого залізного сплаву, що спростило роботу з демонтажу. Усю сутність монумента приховувала графітна фарба, якою він був пофарбований.

До речі, слідчі органи відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст.298 (знищення, руйнування або пошкодження об`єктів культурної спадщини) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 5 років позбавлення волі а також за ч.1. ст. 259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об`єктів власності). Утім  увечері губернатор Харківщини Ігор Балута підписав розпорядження про демонтаж пам'ятника. Зважаючи на цей факт, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наказав припинити раніше відкриті кримінальні провадження щодо пошкодження монумента.

 

— Ленін? Нехай падає, аби люди не постраждали,- написав міністр в соціальній мережі “ Facebook ”-  Аби цей кривавий комуністичний ідол, йдучи, не додав собі жертв. Аби негідники і падлюки не скористалися бурею емоцій харків'ян, та не використали це для чергових зіткнень.

Справді, Леніна, якого в радянських букварях подавали як доброго чоловіка був жорстоким і кривавим. Це йому належить авторство створення концтаборів, він почав руйнувати храмів і розстрілювати священників. Писав: мовляв, чим більше ми їх розстріляємо, тим краще. Тобто наприкінці 60-х років минулого століття на одній з найбільших площ Європи було встановлено монумент антихристу. Саме з Харкова підконтрольний йому тодішній комуністичний уряд послав загони, які нишили на своєму шляху все українське.


Перетворившись на ідола, Ленін також вимагав кривавих жертв. Ще недавно довкола цього монументу збиралися прихильники Путіна та СРСР. Звідси вони йшли захоплювати приміщення облдержадміністрації, трощити голово тим, хто мислить не так як вони. Виходили вони і на підтримку російської агресії… Чи принесе поверження ідола мир півторамільйонному місту тепер?

 

В усякому разі представники павославних і протестантських та інших християнських конфесій, які ось вже більше двохсот днів моляться щодня біля пам’ятника сподіваються, що більше кров не буде проливатися. Хоча дехто вважає, що біси можуть помститися.

 


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling