Политика

Доктор юридических наук Левченко: издевательства "Беркута" над задержанными - это пытки

25 января 2014 14:41

Показане відео як силовики в чорній формі  знущаються із затриманого на вул. Грушевського чоловіка за всіма ознаками підпадає під визначення тортур і за національним, і за міжнародним законодавством. Про це заявила представниця Громадянської ініціативи «Третя Українська Республіка», доктор юридичних наук Катерина Левченко.

Вона розповіла, що даний випадок підпадає під категорію «злочинні дії працівника правоохоронних органів», за які згідно частини 3 статті 127 Кримінального кодексу України передбачено від 10 до 15 років ув’язнення.

«Це не поодинока ситуація того, коли міліція вчиняє самосуд. Такі дії правоохоронців не можна пояснити. Немає жодного наказу, жодної інструкції, яка б дозволяла таке нелюдське поводження. Навіть терористів заборонено катувати. Тому у мене складається враження, що у формі Беркуту - перевдягнуті злочинці», - зазначила Катерина Левченко.

Оскільки згідно 27 статті Закону про міліцію нагляд за дотриманням законності органів міліції здійснює прокуратура, представниця «Третьої Української Республіки» пропонує народним депутатам звернутися до генерального прокурора з вимогою відкрити кримінальні справи. Аби пришвидшити процес розгляду справ Левченко радить Комітетам ВР з законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, які очолюють представники опозиції, здійснювати парламентський контроль.

«Оскільки Європейський суд з прав людини виходить з того, головне завдання держави полягає в забезпеченні цих прав, звертатися до Страсбурзького суду потрібно тоді, коли на національному рівні використані всі засоби захисту. Тобто має відкрити провадження прокуратура. За результатами свого розслідування вона повинна передати справу до суду. Якщо він винесе незадовільне рішення, справа передається до апеляційного та потім касаційного судів. І тільки маючи усі ці рішення можна звертатися до Європейського суду з прав людини», - наголосила представниця «Третьої Української Республіки».

Своє слово з приводу подій в країні мала би сказати Уповноважена з прав людини Валерія Лутковська.

«Вона має право невідкладного прийому будь-яким органом влади – президентом, міністром тощо. Лутковська цим правом не користувалася жодного разу, хоча мала би зробити це ще 30 листопада. Тому, на жаль, сьогодні єдина надія на українську Феміду, «справедливий печерський суд», - підкреслила представниця «Третьої Української Республіки».

Нагадуємо, 23 січня в мережі з’явилося відео, як «Беркут» та інші силовики в чорній формі Внутрішніх військ знущаються із затриманого на Грушевського Михайла Гавриляка. Видно, як беркутівці роздягли чоловіка, а потім знімали його оголеного на морозі на відео і фото.
 

Третя Українська Республіка


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling