Харьков

Харьковские волонтеры разработали рацпредложения для спасения раненых в зоне АТО

15 Грудня 2014 22:15

Ми вже звикли до того, що значна частина турбот, пов’язаних із забезпеченням наших військових та добровольців, які служать в зоні АТО, лежить на плечах волонтерів. І дуже часто їхня допомога є набагато якіснішою та ефективнішою ніж державна підтримка. В черговий раз це продемонстрували представники харківського відділення однієї з політичних сил, які виготовили експериментальну партію медичних пневмошин та пневмошортів, які призначені для того, щоб швидко локалізувати вогнепальні переломи і зупиняти кровотечі у важкопоранених. Перші випробування цих виробів підтвердили їх високу ефективність і надійність. Вони дозволяють буквально за 1 хвилину зафіксувати переломи кінцівок чи тазостегнової частини тіла і зупинити кровотечу, що є дуже важливим при наданні першої медичної допомоги в польових умовах та транспортній іммобілізації.

Як повідомив один з активістів Олександр Сітенко, пневматичні шини і пневматичні шорти були виготовлені на замовлення керівника медичного загону швидкого реагування «Гіппократ» Андрія Черемського, який разом із своїми колегами надає допомогу пораненим бійцям в зоні АТО. За зразок були взяті подібні вироби, які використовуються в армії США та інших країнах-членах НАТО, оскільки в Україні вони не виготовляються. Після цього активісти звернулися до харківського ТОВ «Гранд Марін», яке спеціалізується на виробництві катерів та надувних човнів і вже за тиждень інженери цього підприємства виготовили зразки пневмошин та пневмошортів.

– Справа в тому, що травми, які отримують наші бійці під обстрілами «градів» та мінометів, характеризуються множинністю і складністю уражень, які дуже важко локалізувати традиційними засобами. − говорить Олександр Сітенко. − Особливо це стосуються вогнепальних поранень кінцівок та тазової частини тіла. Тому в таких випадках авторитетні медики, зокрема, професор Микола Голобородько, запропонували використовувати пневмошини та пневмошорти, які швидко накладаються на уражені ділянки тіла, м’яко фіксують переломи і дозволяють зупиняти кровотечі. До речі, 85-річний професор Микола Констянтинович Голобородько, який є автором багатьох медичного винаходів, на собі випробував дію пневмошин та пневмошортів і підтвердив їх ефективність. Але, за його словами, справжнє випробування ці вироби мають пройти в польових умовах. Про необхідність проведення таких випробувань говорить і командир медичного загону «Гіппократ» Андрій Черемський:

– Медична статистика свідчить про те, що близько 80% санітарних втрат, які понесла українська армія в зоні АТО, пов’язані із крововтратами, − говорить пан Андрій. – Тут проявляється і відсутність у бійців якісних препаратів та джгутів для зупинки крові, і невчасне або неякісне накладення таких джгутів пораненим. Тому ми шукаємо різноманітні шляхи для того, щоб покращити медичне забезпечення наших бійців, які воюють в зоні АТО, і зменшити серед них санітарні втрати. Якщо всі санінструктори будуть забезпечені хоча б одним комплектом таких пневмошин і пневмоплавок, це допоможе врятувати життя сотням наших бійців.

Отож, що являє собою пневматична шина? По суті це герметична камера, виготовлена із спеціального матеріалу, на якій є клапан для закачування та випускання повітря. Така камера накладається на уражену ділянку тіла, надійно фіксується за допомогою липучок або «змійки» і заповнюється повітрям (в комплекті до компресійної шини іде спеціальний насос, яким накачують надувні човни). На відміну від гумового джгута, яким зупиняють кровотечі, пневматична шина діє м’якіше і зупиняє кровообіг за рахунок високо тиску на певні ділянки судин, а за рахунок загальної компресії. За таким же принципом діють і пневмошорти.

Головний конструктор ТОВ «Гранд Марін» Володимир Бородін говорить, що на підприємстві готові удосконалювати конструкції пневматичних шин і швидко налагодити їх серійне виробництво за найвищими стандартами якості. Головне, щоб у цьому було зацікавлене Міністерство оборони України, Міністерство охорони здоров’я та інші відомства. Адже такі вироби потрібні не тільки для військових, а й для цивільних медиків, які надають допомогу пораненим в ДТП чи під час надзвичайних ситуацій. Отже ними обов’язково мають бути укомплектовані «швидкі допомоги» та рятувальні підрозділи МНС. Справа тільки в тому, чи знайдуться на це в держави кошти і скільки часу піде на те, щоб втілити в життя раціоналізаторські ідеї харківських волонтерів.

З питань удосконалення та налагодження виробництва медичних пневмошин та пневмошортів можна звертатися до Олександр Миколайовича Сітенка за телефоном: 050-423-67-21, e-mail: [email protected]


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling