Харьков

"Пласт" робить Харків!

25 июня 2015 14:08

Ідея відтворення скаутського руху у Харкові виникла у волонтерської організації «HelpArmy», як наслiдок реалізацiї проекту "Воїн - Волонтер - Воєнком", який показав недостатній рівень патріотичного виховання дітей та молоді. У лютому 2015 року відповідний лист про старт проекту "Відтворення Пласту в Харкові" був направлений на адресу Голови Українського Пласту Ярослава Юрчишина та отримано одобрення на його виконання.

«Пласт» у Харкові створений не так давно, але за цей час ми вже провели акцію Калиновий гай, організували взимку подорож до Львова на Свято Першої пластової присяги та до Полтави на Свято весни, урочисто із супровідним квестом для дітей відкрили літню резиденцію Пласту в Чугуєві та плавали на байдарках» - коментує волонтер “Help Army”, координатор проекту «Пласт.Харків» Олена Шержукова, - «Перша чисельна група пластунів в Харкові вже нараховує більше 50 дітей та підлітків. І ми готові восени прийняти до своїх груп ще більше дітей різного віку!» 

В організації дітей навчають найрізноманітнішим видам туризму, виживанню в незнайомому навколишньому середовищі – долучають до активного способу життя. Протягом року Пласт в Україні проводить понад 100 виховних таборів різної спеціалізації: спортивні, морські, з повітроплавання, мистецькі, лижні, альпіністичні, археологічні, кінні, екологічні. У таборах пластуни практично закріплюють знання і уміння, здобуті впродовж року на щотижневих заняттях. 

В цьому році уперше до всеукраїнського пластунського табору «Мамай» поїхали харків'яни в рекордній кількості – 14 першопрохідців юнаків та юначок, віком від 12 років.

«Діти були нав'ючені своїми наметами, наплічниками та провіантом, але дуже щасливі такою незвичною мандрівкою, їх обличчя просто сяяли від радості. На них чекають ще безліч незабутніх подорожей до Одеси, Полтави, Говерли. Діти самостійно оберуть маршрут, бо головне в Пласті не виховання, а самовиховання - самостійне прийняття рішень», - запевняє Олена Шержукова.

На одному таборі пластуни не зупиняються. «25 червня ми відправляємо групу новаків віком від 5 років на табір до Франківська "Хто робить сніг", разом з вихователькою. А потім навчатись та відпочивати поїдуть наступні діти у інші табори» - розповідає Олена.

Щоправда не у всіх батьків є можливість відправити дитину до пластунського табору. Серед харківської делегації до таборів «Мамай» та «Хто робить сніг» є декілька дітей, яка потребували матеріальної допомоги. Серед них троє дітей військовослужбовців АТО. Діти потрапили до табору завдяки ГО «Самопоміч», яке надало підтримку в рамках діяльності Центру з надання безоплатної правової та психологічної допомоги бійцям АТО, демобілізованим бійцям АТО та членам їх сімей.

«Я також висловлюю сподівання, що наприкінці літа ми влаштуємо перший пластунський табір на Харківщині, який прийме на 2 тижні понад 60 дітей» - говорить Олена.

Національна скаутська організація «Пласт» - найстаріша та найбільша організація в Україні, активно сприяє патріотичному самовихованню української молоді з 1912 року.

Український скаутинг (Пласт) був створений як національний варіант англійського скаутингу, що на початку 20 століття швидко поширювався у світі. Пласт, як і будь-який скаутський рух, побудований на плеканні поваги і любові до своєї Батьківщини.

Засновники Пласту використали досвід світового скаутингу та інтегрували в нього національні традиції.  Основу пластової ідеології складають вірність Богові й Україні, допомога іншим, життя в природі, самовиховання, дотримання Закону.

Пластунський рух є всеукраїнським та офіційно існує в 22 областях України, а окрім того має свої осередки ще у 8 країнах світу: США, Канаді, Австралії, Аргентині, Великобританії, Німеччині, Польщі та Словаччині.

На сьогодні, чисельність українських пластунів налічує понад 6 000 осіб. В той час як на заході та у центрі пластовий рух розвивався, в східній частині нашої країни, на жаль, його діяльність майже була зупинена. Зараз ми відчуваємо, на скільки важливим є присутність «Пласту» саме у Харкові.

Запрошуємо всіх приєднатися до активних, дружелюбних, енергійних та сміливих скаутів, що породжують пластунський рух у Харкові.

Готові пластувати разом?

Пластова домівка знаходиться у #coworking_Samopomich (вул.Гоголя, 11).

Долучайтеся до групи та читайте більше інформації на сторінках у Facebook:

https://www.facebook.com/groups/379515785593018/
https://www.facebook.com/plastkharkiv/ 


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling