Экономика

Что помешает Bank of Austria AG продать "Укрсоцбанк"?

14 июля 2015 22:59

В інтерв'ю австрійській газеті Kurier керівник підрозділу Центрально-Східної Європи UniCredit Group Карл Вівальді заявив про те, що в наразі група проводить переговори про продаж українського UniCredit Bank («Укрсоцбанк» – прим. ред.). Деталі переговорів банкір не озвучив. За його словами, в 2014 році «Укрсоцбанк» став єдиним серед представників групи в Центральній та Східній Європі, який зазнав збитків. І 2015 рік не буде іншим.

«Укрсоцбанк» нині є збитковим і не входить до когорти привабливих об'єктів інвестування. В той же час, за наявною інформацією, UniСredit Group запропонувала придбати «Укрсоцбанк» колишньому власникові банку, українському бізнесменові Валерію Хорошковському. Для підвищення привабливості «Укрсоцбанку» UniСredit Group провела косметичну реструктуризацію боргів банку і в травні-липні 2015 змінила неефективний управлінський склад «Укрсоцбанку». З посади голови правління банку звільнений Граціано Камелі, місце якого зайняла Тамара Савощенко, що до цього працювала його заступником. Остаточне рішення наглядової ради банку з цього питання очікується найближчими днями. 

Граціано Камелі – не перша помилка UniСredit Group. Його попередник на посаді голови правління «Укрсоцбанк» Борис Тімонькін зараз знаходиться під арештом у Німеччині, його чекає екстрадиція в Україну у зв'язку з економічними правопорушеннями

Нещодавно агентство Fitch погіршило рейтинг стійкості (VRs) UniСredit Bank до «СС» із «ССС». Окрім цього, довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) в іноземній валюті, що знаходиться на рівні «ССС», був переміщений в список RWN («рейтинг на перегляді з можливістю зниження»).

Також генеральним менеджером UniСredit Bank в Україні призначений Мауро Маскіо – колишній керівник роздрібного бізнесу в країнах ЦСЄ в Bank of Austria AG, який є власником «Укрсоцбанк».

На думку економічних експертів, потенційний покупець «Укрсоцбанку» зіткнеться із серйозними фінансовими та юридичними проблемами. Активи банку непропорційно роздуті і знаходяться на балансі неліквідним іпотечним майном, а також «штучною» трансформацією в 2015 році в пасиви банку безнадійної заборгованості українського UniСredit Bank перед Bank of Austria AG (500 млн. дол.). Саме стан активів українського банку є «бомбою сповільненої дії» і відстроченою проблемою, яку стає все важче і важче приховувати і «замальовувати» від материнського банку та потенційного інвестора / покупця.

«Економічні експерти також вважають, що продажу банку завадить господарський спір із ТОВ «ПРОЕКТ-А »(що інвестували через ПАТ« ФІНЕКСБАНК »у будівництво близько 45 млн. євро) про право власності на зареєстрований на «Укрсоцбанк» один із найбільших бізнес-центрів Києва Horizon Park Business Center.

Одночасно із фінансовими претензіями до «Укрсоцбанку» з боку «ПРОЕКТ-А», експерти відзначають проблеми реєстрації права власності «Укрсоцбанк» на Horizon Park Business Center. У даний час в «Укрсоцбанку» вилучені реєстраційні документи та проводиться розслідування законності реєстрації. Крім цього, вже є підтверджений факт незаконності реєстрації одного з об'єктів даного бізнес-центру, за вчинення якого в 2014 році засуджений державний реєстратор.

Видавництву стало відомо, що «Укрсоцбанк» найближчим часом очікує серія гучних судових процесів. Мова йде про створення ініціативної групи потерпілих осіб та залучення міжнародних юридичних компаній. Не менше 50 об'єктів іпотечної нерухомості «Укрсоцбанку» загальною вартістю від 120 до 150 млн. євро знаходяться в зоні ризику і можуть бути повернуті власникам у зв'язку з необ'єктивністю оцінки ринкової вартості об'єктів оцінки (заниженням або завищенням), які використані «Укрсоцбанком» в судах.

Експерти відзначають високі шанси відшкодування завданих «Укрсоцбанком» збитків. Рішення про передачу у власність «Укрсоцбанк» (UniСredit Bank) іпотечного майна будуть переглядатися, що обіцяє фінансові та репутаційні ризики не тільки для самого українського банку, але і для UniСredit Group і Bank of Austria AG в цілому.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling