Политика

Полтавские журналисты подали судебный иск на мэрию (документ)

13 сентября 2015 08:46

Відомо, що Закон України «Про доступ до публічної інформації» увійшов до десятки кращих у світі. Одне з його основних завдань – підвищення ефективності співпраці депутатів і громадськості. Проте на практиці журналістам не так то й легко отримати публічну інформацію. Здавалося б, є закон, який посадові особи повинні чітко виконувати, але, на жаль, дуже часто цього не відбувається.

Ще взимку ми помітили, що Полтавська міська рада порушує не тільки Закон України «Про доступ до публічної інформації», але й Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні». Відповідно до діючого законодавства, проекти рішень розпорядника (Полтавської міської ради) мають знаходитися у вільному доступі, опубліковані за 20 робочих днів до дати їх розгляду.

Головною метою Закону України «Про доступ до публічної інформації» є забезпечення прозорості та відкритості суб'єктів владних повноважень, а також створення механізму реалізації права кожного на доступ до публічної інформації. Якби Полтавська міська рада завчасно викладала проекти рішень на офіційному веб-сайті, журналісти могли б вивчити ці проекти рішень, звернутися із інформаційним запитом за додатковою інформацією та інше.

Проте на практиці не все так просто. Полтавська міськрада постійно порушує законодавство. Проекти рішень на сайті публікуються несвоєчасно, не в повній кількості, час від часу деякі з них зникають, а нові з’являються. Через це журналістам часто не вдається донести до громадськості інформацію, яка могла б вплинути на подальшу долю тих чи інших суспільно важливих проектів рішень. Журналісти ГромадськогоТБ.Полтава помічали ці порушення неодноразово, але цього разу нам вдалося це докладно задокументувати.

Так як порушення законів України відбувається регулярно, ми бачимо єдиний вихід боротьби з ними – відстоювати свої права в суді. Тож ми подали адміністративний позов до Октябрського районного суду м. Полтави на Полтавську міську раду за порушення законодавства України. У ньому ми просимо зобов’язати Полтавську міську раду дотриматись вимог статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо завчасного і повного оприлюднення проектів нормативно-правових актів.

0532


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling