Экономика

СМИ: канал Порошенко обвиняют в черной бухгалтерии

21 октября 2015 16:07

"Створення дієвих стимулів для "детінізації" фонду оплати праці" – такою була одна з ключових політичних вимог Петра Порошенка під час виступу на початку вересня на Національній раді реформ. Однак, схоже, декларації президента не співпадають з його реальними справами.

Сірі схеми та чорна зарплата?

Нелегальні зарплатні фонди і порушення соціальних стандартів, імовірно, практикуються і в компаніях, які належать Порошенку. Першим публічно про це заявив журналіст президентського "5 каналу" Роман Сухан. Зокрема, за словами ведучого, журналісти телеканалу отримують "чорну" зарплату. Про це Сухан напередодні повідомив на своїй сторінці у "Фейсбук" після того, як його звільнили. Журналіст каже, що його звільнили після того, як він вкотре вказав менеджменту телеканалу на перенапруження журналістів, "які працюють за трьох" через брак ресурсів.

У розмові з DW Сухан зазначив, що кожен журналіст при прийомі на роботу отримує дві картки: на одну бухгалтерія каналу перераховує офіційну зарплату в тисячу гривень, з якої сплачують всі податки, а на іншу - приватну - картку щомісяця працівникам виплачують неофіційну частину зарплати, яка в рази більша за офіційну і не оподатковується. "Це цинічно виглядає, коли президент декларує одне, а робить насправді зовсім інше. У нас на каналі абсолютно сіра бухгалтерія, незахищені працівники, бо немає ні лікарняних, ні медичного страхування, жодних соціальних гарантій. Якщо ти будеш нелояльний до каналу, то тебе дуже просто звільнити", - розповів Сухан.

Серйозні закиди

Всі ці звинувачення керівництво "5 каналу" спростовує, наполягаючи на тому, що профспілка каналу не зверталася з претензіями щодо нарахування зарплат працівникам. "Журналісти захищені. Вони отримують хороші зарплати. Декларовані принципи щодо незалежності журналістів власником каналу виконуються ", - прокоментував DW шеф-редактор каналу Володимир Мжельський.

Утім, розмова DW одразу з декількома нинішніми і колишніми журналістами "5 каналу" підтверджує слова Романа Сухана. "Все будується на домовленостях з менеджментом каналу. Там з самого початку пояснюють, що грошей мало, а податки високі, тому "будемо платити по сірій схемі". Люди свідомо погоджуються, аби мати хоч якусь роботу", - на умовах анонімності розповіла журналістка каналу, яка теж збирається звільнитися з цього ЗМІ.

Не отримують навіть лікарняні?

Про свої проблеми з колишнім роботодавцем охоче говорить журналіст Христина Бондаренко, яка навесні цього року звільнилась з "5 каналу". "Журналісти безправні, адже на каналі практикується система штрафів, які знімаються з "сірої" картки і ніхто не може нічого довести, бо вона неофіційна. Мене оштрафували на дві тисячі гривень незрозуміло за що і я не могла нічого довести. Така ситуація і досі там", - каже Бондаренко. Вочевидь, не отримують журналісти 5-го навіть законні лікарняні. "Набридло переносити температуру на роботі. Редактора, який потрапив до лікарні на операцію після виходу на роботу "попросили" віддати половину зарплати з власної кишені іншому редактору, який його заміняв, бо лікарняні не передбачені", - написав у себе на "Фейсбук" Роман Сухан.

За словами працівників телеканалу вони неодноразово вимагали змін в умовах праці та її оплаті через профспілку та безпосередньо на зібраннях трудового колективу. Утім, усі зусилля колективу були марними.

Проблема не лише "5 каналу"

Журналістські профспілки вказують на те, що сіра бухгалтерія, чорна зарплата і відсутність соціальних гарантій для журналістів є проблемою більшості телеканалів в Україні. "Медіавласник намагається мінімізувати витрати, але таким чином ставить журналістів у залежність. А залежному журналістові легше щось диктувати, аніж незалежному", - зазначив у розмові з DW заступник Незалежної медіа-профспілки Олександр Тарасов. Він наголошує, що журналістський ринок в Україні перенасичений і тому журналісти вимушено пристають на дискримінаційні умови роботи та оплати праці, які пропонує роботодавець.

Але якщо журналісти 5 каналу раніше свідомо, за їхніми словами, погоджувалися працювати за чорну зарплату і без соціального захисту, то чому відкрито про це говорять лише зараз? Христина Бондаренко пояснює, що "5 канал" за часів Януковича був "острівцем свободи" і журналісти були готові працювати на будь-яких умовах оплати праці, аби тільки мати можливість говорити без цензури. "Після революції ми очікували, що наші умови праці зміняться, але президент лише говорить про детінізацію бізнесу, а сам на своєму каналі досі веде бізнес в тіні", - обурюється Бондаренко.

"Жити по-новому"

Скандал із, імовірно, систематичним порушенням законодавства про працю і ухилянням від сплати податків пов'язаний з чималими репутаційними ризиками для президента. Зрештою, ключовим гаслом його виборчої кампанії було "Жити по-новому". Однак і за півтора роки при владі Петро Порошенко, схоже, не спромігся відмовитись у бізнесі від суперечливої "сірої бухгалтерії". "В ідеалі мала би бути перевірка фіскальної служби щодо сплати податків цим телеканалом і відповідні висновки", - переконаний керівник правових проектів Інституту масової інформації Роман Головенко. Юрист, утім, не бачить великих політичних наслідків для президента через цей скандал. "Суспільство звикло, що є зловживання і воно безкарне", - приречено констатує Головенко.

Водночас Олександр Тарасов з Незалежної медіа-профспілки переконаний, що іміджеві втрати для Петра Прошенка будуть - але не внутрішні, а зовнішні. За словами Тарасова, профспілка зараз ретельно збирає інформацію про трудові конфлікти на "5 каналі" і вже поінформувала про ймовірні порушення там журналістських прав Міжнародну і Європейську федерації журналістів. "В Україні ще не всі розуміють, що президент, так як і всі, має дотримуватись закону. Тим більше, він же гарант Конституції! Це більше удар по міжнародній репутації Порошенка, адже він обіцяв, що в Україні будуть запроваджуватись європейські стандарти", - зазначає представник журналістської профспілки.

DW


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling