Общество

Во Львове пытаются восстановить уникальный трамвай (видео)

18 января 2016 20:24

У Львові відновлюють ретро-вагон 60-го року випуску. Трамвай Gotha T59E, який перевозив львів’ян з 1961 по 1981 рік, на фінальній стадії реставрації. На сьогодні це єдиний вагон цієї модифікації в Україні. Ще два наразі лишилися в окупованому Криму. Минулого року його вже хотіли порізати на брухт. Проте ініціативній групі вдалося запобігти цьому, і тепер ці люди намагаються повернути вагон до життя. Про це повідомляє Главное з посиланням на Телеканал 24.

Уся електрика вже працює справно, основні вузли запустили. Вагон фактично на ходу. А ще півроку тому, здавалося, цей старенький трамвай був геть безнадійним.

«Цей трамвай – це ціла епоха в житті Львова. Вони їздили з 59-го року до середини 80-х», – певен громадський активіст Антон Лягушкін.

На початку 1980-х років вагон переробили на електрозварювальний цех на колесах. При цьому він практично повністю зберіг свій автентичний кузов.

«Із запчастинами на них дефіцит. Бо таких трамваїв є три у світі. І в Україні один», – відзначив начальник трамвайного депо Роман Василишин.

Львів'янин Антон разом з однодумцями вирішив вдихнути у старенький трамвай нове життя. Взялися за реставрацію ще 2014 року. У цій ідеї було більше романтики, ніж економічних розрахунків. Та з миру по нитці – і результати вражають.

«В нас у Львові було тільки три такі вікна. Тому нам довелося по всій Україні шукати такі речі. Виявилося, що оці рами є в Житомирі, а самі оці вікна алюмінієві є у Вінниці», – розповів Антон Лягушкін.

Відновлюють вагон на базі львівського трамвайного депо. Перебрали все, що тільки можна. Деякі дерев'яні конструкції в салоні майстрували з нуля, але наближені до оригіналу. Скільки грошей і сил вклали сюди, вже й не порахувати.

«Підлоги не було взагалі. То хлопці робили. Оті обшивки я вже робив. Оце все замінили», – зазначив столяр Петро Гринчак.

Важко з освітленням. Рідні лампи повністю вигоріли. Тож зараз шукають гроші на нові матеріали. Потрібно близько 5 тис. грн.

Завершити проект мають намір вже до Дня міста. Тоді й покажуть результат. Старенький трамвай має стати ще однією туристичною принадою.

 


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling