Харьков

Полторак требует учитывать опыт АТО в военных вузах

26 февраля 2016 19:49

На цьому сьогодні, 26 лютого, наголосив генерал армії України Степан Полторак під час науково-практичної конференції у Харківському університеті Повітряних Сил імені І. Кожедуба, повідомляє Главное з посиланням на прес-службу МО.

– Нам необхідно розвивати та вдосконалювати матеріально-технічну базу військових закладів, забезпечити освітній процес новими зразками озброєння та військової техніки, навчально-тренувальними комплексами, сучасною навчально-методичною літературою, підготовленою з урахуванням досвіду АТО. Без цього неможливо якісно підготувати майбутнього командира, спроможного якісно виконувати завдання за призначенням, – зазначив керівник оборонного відомства.

Він підкреслив, що реформування системи військової освіти передбачає запровадження нового покоління стандартів у цій галузі за ступенями вищої освіти бакалавра та магістра за всіма рівнями військової освіти та новим переліком спеціальностей, використання методології навчання військовій справі, яка практикується в арміях країн НАТО.

– Вимагаю переглянути погляди на систему підготовки курсантів відомчих вишів. Час вимагає від нас збільшити практичну складову підготовки за всіма військовими спеціальностями. Всі теоретичні напрацювання мають бути завершені та застосовані під час навчального процесу. Необхідно долучати курсантів до командно-штабних навчань, де вони на практиці застосують свої знання. Все навчання має будуватися на основі досвіду, набутого під час антитерористичної операції, – підкреслив Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак.

– Вперше в історії ми проводимо конференцію, у якій бере участь не лише весь керівний склад Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України, а й представники Міністерства освіти та інших вишів, причетних до підготовки фахівців для Української армії, – наголосив, звертаючись до військових педагогів, Міністр оборони. – Проведення конференції у Харківському університеті Повітряних Сил також є знаковим, адже цей військовий виш має славетну історію і чималий досвід підготовки офіцерських кадрів.

Генерал армії України Степан Полторак коротко підбив підсумки минулого року та поінформував учасників конференції про основні напрями діяльності Міноборони щодо здійснення реформ.

– В умовах бойових дій на сході держави та окупації Автономної Республіки Крим пріоритетна увага приділяється питанням національної безпеки та оборони України. Указами Президента у минулому році затверджено Стратегію національної безпеки та Воєнну доктрину України. Цього року передбачено впровадження нових редакцій Концепції розвитку сектору безпеки України та Стратегічного оборонного огляду. На порядку денному після затвердження Стратегічного оборонного бюлетеня – розгляд в Уряді Державної програми розвитку Збройних Сил України та Державної цільової програми розвитку ОВТ на період до 2020 року, – повідомив глава оборонного відомства.

Також, за словами Міністра оборони України, наразі триває робота над  новою редакцією Концепції кадрової політики у Збройних Силах України на період до 2020 року, що містить, у тому числі, положення та питання підготовки кадрів для Збройних Сил, розвитку та вдосконалення системи військової освіти.

– Ми відпрацювали практично всі документи стратегічного рівня, розробили дорожню карту, активно працюємо над реформуванням оборонного відомства, – зазначив генерал армії України Степан Полторак. – Моїм рішенням створено робочу групу із представників структурних підрозділів Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України, органів військового управління із залученням іноземних радників для напрацювання пропозицій з покращення якості підготовки військових фахівців.

Міністр оборони наголосив на надзвичайній важливості питань, пов’язаних з реформуванням системи комплектування фахівцями офіцерських посад.

– Сьогодні офіцери відіграють вирішальну роль у підготовці висококваліфікованих кадрів для Української армії. Якщо ми вирішимо ці проблеми у ВУЗах, ми не матимемо проблем у військах, – підкреслив Степан Полторак.

Міністр оборони також повідомив про запровадження удосконаленої системи підготовки у вищих військових навчальних закладах.

– Ми запровадили нову систему підготовки у ВВНЗ. Сьогодні 70 відсотків занять з курсантами та слухачами – це практичні заняття, – зазначив Міністр. – Ми змінили порядок призначення на посади викладачів – зараз пріоритет надається учасникам АТО. Ми також плануємо цього року збільшити фінансування, необхідне для закупівлі тренажерів. Тобто, ми робимо все можливе, аби забезпечити Збройні Сили України висококваліфікованими фахівцями.

Підбиваючи підсумки конференції, Міністр оборони України поставив завдання керівникам військових вишів вдосконалити підходи до підготовки військових фахівців та звернув увагу на необхідність відпрацювання програм, які відповідатимуть натовським стандартам. Міністр підкреслив, що усе навчання має бути практичним і проводитися, у тому числі, в районі АТО.

З-поміж інших важливих завдань генерал армії України Степан Полторак наголосив на необхідності підвищення рівня знання іноземної мови військовослужбовцями ЗС України, завершення розробки стандартів вищої освіти, вдосконалення законодавчої бази, обґрунтування потреб замовлення на підготовку військових фахівців, розширення переліку спеціальностей, аби повністю забезпечити потреби Збройних Сил України.

Після завершення конференції Міністр оборони України нагородив відзнаками Міністерства оборони офіцерів та науково-педагогічних працівників ВВНЗ, оглянув матеріально-технічну базу Харківського університету та відвідав виставку, присвячену АТО.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling