Общество

Чоловіча українська вишиванка як оберіг

23 мая 2016 16:48
  На правах рекламы

На днях в Україні святкували День вишиванки. Людей у національній одежі можна було зустріти скрізь - в офісах, на вулицях, на різних заходах. Українці влаштовували вишиванкові флеш-моби та йшли ходою вулицями своїх міст.

І треба відзначити: це не лише данина моді. Українська вишиванка - це міцний національний код та оберіг.

Жіночі вишиванки дуже святкові, яскраві та різноманітні. Але зараз ми хочемо поговорити про чоловічі українські вишиванки - який зміст несуть ці візерунки, вишиті талановитими майстринями.

Розташування візерунка
Чоловічі та хлопчачі сорочки майстрині вишивали навколо горловини, на манжетах і близько розрізу на грудях. Ця традиція збереглася до наших днів. Українці вірили, що сорочка захищала чоловіка як воїна і захисника в бою від ворожої кулі і стріли. Вишитий воріт оберігав голову, манжети - руки, а вишивка на грудях - серце.

Традиційний червоно-чорний візерунок
Мало хто знає, але звичне поєднання червоного і чорного кольорів в українській вишивці - не давнє. Раніше традиційним вважався червоно-синій орнамент. На Поліссі, особливо на території нинішньої Житомирської області, чорний вважали кольором горя, скорботи і не використовували у вишивці. На решті частини України чорний символізував землю, багатство, достаток. Червоний - колір сонця, удачі і захисту.

Синя вишиванка - потужний оберіг
Згідно з народними повір'ями, вишивку переважно синіх кольорів використовували для дитячих сорочок з метою захисту від лихого ока і небезпеки. Синій і блакитний - кольори повітря і води, ймовірно, символізували фізичну і духовну чистоту. Синя вишиванка для хлопчика, як вважалося, робила його невразливим для недобрих поглядів, відводила небезпеку, позбавляла від хвороб. Сині вишиванки часто робили і для дорослих чоловіків, оскільки вони як воїни часто стикалися з небезпекою.

Жовта вишивка - на багатство, зелена - на радість
Жовтий колір наші предки вважали символом сонця і життєвої енергії. Одночасно його асоціювали з пшеницею, медом. Жовтими нитками сорочки вишивали для залучення багатства і благополуччя.

Зелений - колір життя, весни і оновлення - використовували у вишиванках для дітей та молоді. У давнину вважали, що зелений у вишивці як символ єднання з природою захищав від грізних природних стихій.

Вишиванки ручної роботи - чоловічі і жіночі, які пропонує інтернет-магазин Buy Ukrainian, створені із застосуванням давніх символів та орнаментів. Їх використовували наші предки для залучення здоров'я, удачі і захисту від усього недоброго.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling