Общество

Украинские военные тестируют новую систему для быстрой эвакуации раненых с поля боя

22 мая 2016 11:56

В Збройних Силах України триває випробовування нової системи інформаційного забезпечення евакуації «Каспер». Система являє собою спеціальні маячки, що вмикаються бійцями в разі поранення, та планшети, на яких через супутник візуально виводяться на карті координати пораненого. Такі планшети передбачається мати у медиків тактичної ланки на кожному етапі евакуації – від санінструктора на опорному пункті до начальника медпункту бригади. Зараз «Каспер» випробовується в одній з механізованих бригад Збройних Сил України. Про це повідомляє «ЗСУ інфо», інформує "Главное".

– Система неймовірна, – говорить Ольга Мойсеєнко, старша медсестра медичного пункту артилерійської бригади, – Щойно на екрані загоряється сигнал «SOS» від пораненого, санінструктор роти вже за секунду направляє до нього евакуаційний засіб. Коли пораненого доставлять у безпечне місце, той же санінструктор внесе в систему та на персональну карту бійця дані про поранення, тиск, температуру, тобто всю необхідну інформацію. Це ті дані, які зараз заповнюються вручну на бланку форми 300. Поки його будуть доставляти на медичний пункт батальйону, там вже будуть знати, який спеціаліст потрібен, які інструменти чи препарати. Я особисто готова хоч зараз її використовувати у роботі.

Захоплення тактичних медиків «Каспером» цілком логічне – ця розробка дозволяє до мінімуму скоротити час на виклик евакуатора чи отримання необхідних даних для прийняття рішення щодо надання допомоги. До того ж вона може, за необхідності, адаптуватись із системою «Е-здоров’я».

– Всі підсистеми та обладнання розроблені українськими виробниками. Вони охоплюють робочі місця від санітара до чергового сортувального пункту бригади та медичного закладу. Система є інтегрованою, вона підтримує практично усі види зв’язку, пройшла випробуваня в ході командно-штабних навчань та в зоні АТО, – розповів підполковник Масесов.

– Система наближена до стандартів НАТО і є унікальною для Збройних Сил України. Якщо вона покаже подальшу ефективність, а поки що у нас немає до неї жодних претензій, «Каспер» буде запроваджений в Збройних Силах, – повідомив «ЗСУ інфо» тимчасово виконуючий обов’язки начальника лікувально-профілактичного відділу Центрального військово-медичного управління ЗС України полковник медичної служби Олександр Крамаревський.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling