Политика

В Херсоне суд доказал, как с бойцов АТО "снимают лишнее"

30 ноября 2016 07:06

Суд встал на сторону бывшего военнослужащего, обязав воинскую часть выплатить ему 3,6 тыс. грн денежной компенсации. Решение опубликовано в едином реестре.

Суд встал на сторону военнослужащего Игоря Кравца в деле относительно незаконного невозмещения налога на доходы физических лиц и удержание военного сбора, обязав воинскую часть выплатить участнику боевых действий 3 621,44 грн.

Об этом демобилизованный военнослужащий Евгений Сильверстов сообщил на своей странице в социальной сети.

Перемога! 
Суд став на сторону військовослужбовця у справі щодо незаконного невідшкодування податку на доходи фізичних осіб та утримання військового збору. За це ми почали битися ще з липня місяця цього року!

Нещодавно ми отримали рішення суду, в якому визнано протиправними дії військової частини щодо невідшкодування грошової компенсації суми податку з доходів фізичних осіб в сумі 3 429,91 грн., утриманого з грошового забезпечення при звільненні військовослужбовця, а також дії щодо утримання військового збору в сумі 191,53 грн.

Суд постановив стягнути з військової частини зазначенні суми на користь військовослужбовця.

Позивач Ігор Кравець, учасник бойових дій, який, як і багато інших військовослужбовців четвертої хвилі мобілізації при звільненні недоотримав майже п'яту частину належних виплат.

Причина - незаконне невідшкодування податку на доходи фізичних осіб з сум, які були виплачені вже після виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини.

Це також успіх Громадської ініціативи "Закон та порядок в ЗСУ" та юриста Nadya MaLachly, яка підготувала позовну заяву та інші процесуальні документи у справі.

Це невелика, але принципова перемога, адже зазначена проблема має системний характер. Можливо це рішення прискорить її вирішення раз і назавжди, враховуючи ту обставину, що наразі тривають ініціативи по внесенню змін у діюче законодавство з метою виключення таких випадків у майбутньому.

Координатор общественной инициативы «Закон и порядок в ВСУ» Евгений Сильвестров рассказал, как отвоевать у государства положенное денежное вознаграждение:

Проблема відшкодування ПДФО або як військовий, звільняючись, може втратити п'яту частину належних йому виплат

Сьогодні я розкажу про проблему яка може виникнути у військових, які звільнются з військової служби. Мова йде про те, як військовий може втратити п'яту частину належних йому виплат через невідшкодування податку на доходи фізичних осіб. З цим стикнувся особисто я та багато військовослужбовців, які звільнялися зі своїх військових частин.

Отже, згідно з п. 2 Порядку виплати щомісячної грошової компенсації сум податку з доходів фізичних осіб, держава повністю компенсує податок на доходи фізичних осіб військовослужбовцям, тобто, вони його фактично не сплачують.

Коли військовослужбовець звільняється зі служби, то на день виключення його зі списків особового складу військової частини він має бути повністю забезпечений грошовим, продовольчим і речовим забезпеченням (абзацом 3 п. 242 Положення про проходження громадянами військової служби у Збройних Силах України).

Тобто, його мають повністю розрахувати в останній день служби.

Але розповсюдженою є ситуація, коли з вини частини при звільненні військовослужбовця всі остаточні розрахунки здійснюються вже після його виключення зі списків військової частини. Звичайно, належні йому виплати здійснюються, але, так як він на момент виплати вже не перебуває в статусі військовослужбовця, йому не відшкодовують 18% ПДФО. Виплати при звільненні можуть бути чималі, а сума податку, на хвилиночку, це майже п'ята частина від належних виплат.

Логічно, щоб ПДФО був компенсований йому навіть у тому разі, якщо з якихось причин виплати він отримав вже після звільнення, адже належать вони йому за період, коли він здійснював військову службу.

Але це логіка нормальної людини зі здоровим глуздом. Однак, як ви вже здогадалися, Державна фіскальна служба України має свою, особливу логіку на цей рахунок.

Так, своїми листами (лист Державної податкової служби України від 02.08.2012 р. № 10980/5/17-1116 та лист Державної фіскальної служби України від 02.11.2015 р. № 25373/5/99-99-17-02-01-16), ДФС вказує на те, що після звільнення військовослужбовець втрачає свій статус, отже, законодавчі підстави для компенсації податку на доходи фізичних осіб військовослужбовцям після їх звільнення відсутні.

Однак, така позиція є хибною і ось чому:

Згідно з п. 168.5 ст. 168 Податкового кодексу України суми податку на доходи фізичних осіб, що утримуються з грошового забезпечення, одержаних військовослужбовцями, у зв'язку з виконанням обов'язків несення служби, спрямовуються виключно на виплату рівноцінної та повної компенсації втрат доходів цієї категорії громадян. Це означає що податок нараховується і відразу в повній мірі відшкодовується, проще кажучи, просто не стягується з військовослужбовця.

А тепер слідкуйте за руками. Формулювання "у зв'язку з виконанням обов'язків несення служби" визначене в Податковому кодексі, плавно перетворюється в "під час проходження служби" в варіанті вже підзаконного нормативно - правового акту - пункту 3 Порядку виплати щомісячної грошової компенсації сум податку з доходів фізичних осіб…., затвердженого постановою КМУ від 15.01.2004 р. № 44.

Отже, норма Податкового кодексу України, тобто, закону, не містить умови щодо обов'язкового перебування військовослужбовця на військовій службі при відшкодуванні компенсації суми податку на доходи фізичних осіб, а лише вказує на ту обставину, що сума податку на доходи фізичних осіб, що утримується з грошового забезпечення, повинна бути одержаною військовослужбовцем у зв'язку з виконанням ним обов'язку несення служби.

Як це часто буває, маючи на меті збільшити доходи бюджету та зменшити витрати, ДФС, маніпулюючі законодавством, спотворює його зміст.

Але існують загальні засади пріоритетності законів над підзаконними нормативно - правовими актами, які закріплені на конституційному рівні. У випадку суперечності норм підзаконного акта нормам закону слід застосовувати норми закону, оскільки він має вищу юридичну силу.

Також викликає здивування позиція військових частин та Міністерство оборони України, які обґрунтовують порушення закону, не компенсуючи ПДФО військовослужбовцям, при цьому посилаючись на вищезазначені листи-роз'яснення податкового органу. Адже, за своєю сутністю такі листи становлять службову кореспонденцію, вони не є нормативно-правовими актами та носять лише роз'яснювальний та рекомендаційний характер, тому вони не повинні створювати нові правові норми, які зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян, або охоплюють суто власну трактовку суб'єкта владних повноважень з якихось питань.

Таким чином, проблема з невідшкодуванням військовослужбовцям грошової компенсації у розмірі податку на доходи фізичних осіб після їх звільнення породжує численні порушення прав військовослужбовців, носить системний характер і досі не вирішена досконально на законодавчому рівні.

Це не узгоджується із задекларованою гарантією держави, спрямованою на встановлення системи правових і соціальних гарантій, що забезпечують реалізацію конституційних прав і свобод, задоволення матеріальних і духовних потреб військовослужбовців у розумінні Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Що робити?

По-перше, треба сказати, що існує позитивна судова практика , коли суди приймають рішення на користь військовослужбовців та зобов'язують військові частини відшкодувати ПДФО військовослужбовцю (вставити посилання). Шанси на вирішення цієї проблеми в судовому порядку досить великі. Отже, раджу звертатися до суду та захищати свої порушені права.

Кільком військовослужбовцям, права яких було порушено з вищезазначеного питання, Громадська ініціатива "Закон і порядок в ЗСУ" надає правову та консультаційну допомогу у підготовці розрахунків, запитів до військових частин та судових позовів, що стосуються цього питання.

По-друге, з цього приводу я зробив звернення до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини з проханням сприяти вирішенню цього питання та вніс пропозиції щодо вдосконалення законодавства України у сфері захисту прав військовослужбовців задля уникнення непорозумінь та порушень щодо здійснення належних військовослужбовцям виплат.

Наразі від імені Уповноваженого з прав людини відкрито впровадження щодо порушення прав військовослужбовців та керівництву Державної фіскальної служби України направлено відповідне звернення щодо перевірки наведеної інформації.

Отже, чекаємо на відповідь та продовжуємо боротьбу!

 


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling