Харьков

Харьковским курсантам увеличили практическую составляющую

25 декабря 2016 12:31

Практична складова занять курсантів факультету ППО ХНУПСу  на техніці протиповітряної оборони у польових умовах зросла втричі

Досвід бойових дій на Сході нашої держави віддзеркалився у навчальних програмах військових вишів, зокрема на факультеті протиповітряної оборони Сухопутних військ Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба (ХНУПС).

— Якщо раніше курсанти вивчали спеціалізовані дисципліни та практикувалися на полігонах бойових частин лише на старших курсах, то зараз із першого курсу навчання хлопці вчаться діяти за конкретною посадою на штатній зброї, — розповідає начальник факультету полковник Геннадій Левагін. — Таким чином, поступово вихованці факультету опановують зброю зі зростанням рівня складності від ЗУ-23-2 до більш складних ЗРК типу «Оса-АКМ» чи «Тунгуска». У полі вони спочатку працюють як номери бойової обслуги і «ростуть» до командира взводу або заступника командира зенітної батареї з озброєння.

Приміром, до 2014-го протягом усіх 5 років навчання курсанти перебували на практиках у військах лише 9 тижнів. За нинішніми навчальними планами цей термін коливається від 26 до 28 тижнів. Отже, практична складова занять на техніці протиповітряної оборони у польових умовах зросла втричі.

— Загалом, у системі підготовки фахівців ППО Сухопутних військ практична складова занять збільшилася до 70%. Нині курсанти нашого вишу поглиблено вивчають ведення бою в населеному пункті, розвідку в місті, звільнення будівель, пересування незнайомою місцевістю, відбиття нападу диверсантів, — додав заступник начальника факультету по роботі з особовим складом підполковник Ігор Будур.

Важливо, що 85% викладачів факультету є учасниками бойових дій у районі проведення АТО. Вони мають досвід організації та ведення протиповітряної оборони, знищення БПЛА противника тощо.

Досвід участі в антитерористичній операції є і в понад 150 курсантів ХНУПС.

Варто наголосити, що сьогодні факультет має повний цикл підготовки військових фахівців із практичного застосування усіх штатних зразків озброєння і техніки ППО СВ.

2016 року особовий склад факультету взяв участь у понад 15 бойових стрільбах та тактичних навчаннях, під час яких курсанти набули значного практичного досвіду.

Окрім важливих змін у навчальних програмах, є прогрес і в технічному підсиленні факультету. У порівнянні з 2013 роком кількість учбово-бойових машин збільшилася вдвічі. Нещодавно курсанти військового університету отримали, зокрема, ЗАК «Шилка», ЗГРК «Тунгуска», бойові машини «ОСА-АКМ», «Стріла-10», засоби технічного обслуговування та ремонту.

Цьогоріч старшокурсників вишу залучали до бойового чергування, де вони набули досвіду в організації протиповітряної оборони на стратегічно важливих об’єктах регіону. Ця бойова естафета триватиме й 2017 року.

Народна армія


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling