Политика

За полгода в центр вербовки контрактников для ВМС в Одессе обратились менее 400 человек

1 марта 2017 20:16

У серпні минулого року в Одесі відкрили перший вербувальний центр Військово-Морських Сил ЗС України. Відтоді в пошуках працевлаштування туди звернулося 385 громадян. Подолали скрупульозний відбір і нині служать у лавах вітчизняного флоту 125 осіб, серед яких 48 жінок.

Як стверджують в Управлінні кадрів ВМС України, вербувальний центр створювали для того, щоб підвищити темпи комплектування особовим складом лав вітчизняного флоту. Ні для кого не є таємницею, що після анексії Кримського півострова кадрове питання у ВМС стало чи не найактуальнішим. Звісно, і раніше на базі обласних та районних військових комісаріатів проводилася робота з відбору контрактників для подальшої служби на флоті. Але для того щоб це робити швидше та якісніше, треба було впроваджувати нові підходи. Тож вирішили створити видовий вербувальний центр, у якому його представники нині можуть надати людям докладнішу інформацію про умови служби у ВМС України та розповісти про наявні вакансії. Слід зазначити, що кількісні показники, що стосуються приймання на військову службу за контрактом, збільшилися, але ж вони мають дорівнювати якісним. Баласт, а особливо в такі важкі для України та її Збройних Сил часи нікому не потрібний, тому відбувається ретельний відбір, аби до наших лав не потрапили випадкові, не мотивовані на військову службу люди.

— Звісно, основний наголос робимо на тому, що до нас мають потрапляти патріотично налаштовані й фізично підготовлені громадяни, — розповідає начальник центру молодший лейтенант Олена Бондаренко. — Найчастіше до н ас звертаються ті, хто раніше вже служив у війську, має відповідну військову підготовку та зазвичай вищу й середню технічну освіту. Що стосується їхнього віку, то тут переважно люди від 20 до 45 років.

Основні вимоги до охочих пов’язати своє життя зі службою у Військово-Морських Силах такі: наявність громадянства України, вік від 18 до 40 років, середня та вища освіта, відсутність судимості й придатність за станом здоров’я до служби в армії.

— З кожним, хто звернувся у вербувальний центр, здійснюють індивідуальну роботу. У нашому розпорядженні — база вакансій, і ми, виходячи з рівня підготовки майбутнього контрактника та його індивідуальних рис, пропонуємо людині на вибір ті чи інші військово-облікові спеціальності. Для того щоб вивчити морально-психологічні й ділові риси людей, які хочуть укласти контракт на військову службу, ми проводимо з ними спеціальні тестування, аби перевірити їхню психологічну стійкість, комунікабельність тощо. Якщо людина відповідає необхідним критеріям відбору на службу, то ми пропонуємо їй вакантні посади в певних військових частинах і підрозділах. Для рядового складу передбачено укладання контракту на три роки, для осіб сержантського й старшинського складу — від трьох до п’яти років, а для офіцерів — від одного до п’яти років, — пояснює Олена Бондаренко.

Більшість із тих, що звернулися у вербувальний центр, реалізували свої бажання служити за контрактом. Наприклад, Юрій Т., який до служби отримав вищу освіту за фахом інженера-еколога, після укладення контракту дістав призначення на посаду начальника станції метеорологічного взводу батареї управління реактивною артилерію. Таким чином, його цивільна освіта цілком збіглася з військовою спеціальністю. Тепер він молодший лейтенант і служить в одному з підрозділів ВМС України.

— У цьому центрі добре налагоджено систему відбору, і тут присутні ввічливі люди, які готові надати потрібну допомогу, — каже Жанна Стежко, оператор радіостанції одного з підрозділів ВМС України. — Перед тим як потрапити на службу, я пройшла співбесіду з командним складом частини, під час якої мала змогу дістати важливі роз’яснення щодо умов служби. І я остаточно вирішила, що мене влаштовує цей варіант. Окрім того, вербувальний центр протягом усього періоду продовжував надавати мені юридичну й правову допомогу. Це стосувалося консультацій щодо оформлення документів, різних погоджень із посадовими особами та командуванням частини, — розповіла Жанна Стежко.

НА


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling