Экономика

Полиция обвиняет руководство "Харьковоблэнерго" в отмывании средств

14 марта 2017 07:08

Посадовці АК «Харківобленерго» та ПАТ «Черкасиобленерго» заздалегідь укладали договори про виконання певних обов'язків з фіктивними товариствами. Трьом фігурантам повідомлено про підозру за кількома статтями.

Оперативники Департаменту захисту економіки та слідчі Головного слідчого управління Нацполіції встановили, що у 2015 році посадовці АК «Харківобленерго» (65% акцій належить державі) уклали договори фінансової допомоги з підрозділами обленерго Запорізької та Черкаської областей. До речі, керівництво компанії не мало право укладати такі договори без попереднього погодження з наглядовою радою та членами правління.

У зв'язку з тим, що останні не виконали договірні обов'язки, посадовці акціонерної компанії уклали з товариством договір доручення на витребування боргових обов'язків. Через кілька днів, кошти повернулись, але не на рахунки Харківобленерго, а на рахунки товариства. В подальшому державні кошти виводили  через підконтрольні їм фірми. Всі товариства, в тому числі і те, що займалось витребування боргу, - фіктивні.

Сума привласнених коштів становить понад 100 мільйонів гривень.

В минулому році слідчі ГСУ Нацполіції повідомили заступникові Голови правління – виконавчому директору АК «Харківобленерго» про підозру за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) та ч. 5 ст. 191 (Розтрата майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Суд обрав заступникові Голові правління акціонерної компанії міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 957,6 тисяч гривень застави, яку вніс посадовець.

Окрім того, оперативники Департаменту захисту економіки та слідчі Головного слідчого управління Нацполіції провели 31 санкціонований обшук на підприємствах та у осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення. В ході аналізу вилученої документації та проведення ряду процесуальних дій, поліцейські довели причетність ще двох посадовців до розтрати бюджетних коштів.

На даний час, в.о. Голові правління акціонерної компанії повідомили про підозру за ч. 5 ст. 191 (Розтрата майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Також, доведено причетність до розтрати коштів в.о. Голови правління регіонального обленерго у Черкаській області. Посадовцю повідомлено про підозру. Йому інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191(Розтрата майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 27 (Види співучасників), ч. 2 ст. 205 (Фіктивне підприємництво) Кримінального кодексу України.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling