Політика

Врачи Германии заявили, что они не осматривали Насирова

12 Квітня 2017 18:57

Діагноз Романа Насірова, поставлений у день його арешту в березні, став справою не лише медичною, але й політичною. У лікарні "Феофанія", яка підпорядкована Державному управлінню справами, 2 березня нині відстороненому голові Державної фіскальної служби поставили діагноз "інфаркт міокарда". Серцевий напад у Насірова буцімто стався у той момент, коли його прийшли заарештовувати детективи Національного антикорупційного бюро за підозрою у мільярдних зловживаннях. Важкий стан пацієнта мав завадити його арешту. Зрештою, підозрюваний таки постав перед судом для обрання запобіжного заходу, а комісія Міністерства охорони здоров’я кількома тижнями пізніше спростувала поставлений у "Феофанії" діагноз. Комісію було скликано за ініціативи НАБУ.

Однак підпорядковане президенту України Державне управління справами на цьому не зупинилося і вирішило замовити експертизу фахівцям з Німеччини. У вівторок, 11 квітня ДУС повідомило, що лікарі Університетського кардіологічного центру Фрайбурга підтвердили правильність діагнозу Насірова. "За результатами дослідження на основі методичних рекомендацій Європейського товариства кардіологів та згідно з німецькою DRG-системою - обраний лікувальний підхід заперечень не викликає, діагноз медиками Клінічної лікарні "Феофанія" Державного управління справами встановлений правильно", - йдеться у прес-релізі на сайті ДУС, передрукованому десятками українських ЗМІ.

DW вирішила з’ясувати, на якій підставі німецькі лікарі дійшли такого висновку. Виявилося, що жодного діагнозу відстороненому голові ДФС у клініці Фрайбурга взагалі не ставили. "Центр серця при Університетській клініці Фрайбурга ніколи не ставив діагноз щодо стану здоров’я Романа Насірова. Цього пацієнта ніколи особисто не оглядав жоден лікар Центру серця", - відповіли на запит DW у прес-службі клініки.

Виявляється, лікарі "Феофанії" вислали до Німеччини анонімізовану інформацію з історії хвороби одного з пацієнтів і попросили підтвердити обґрунтованість обраного методу лікування. "Чи дійсно йдеться у документах з історії хвороби про дані Романа Насірова, ми не знаємо", - повідомили у фрайбурзькій клініці.

Натомість у "Феофанії" відмовилися коментувати обставини співпраці з німецькими лікарями, пославшись на зайнятість фахівців, які відповідають за цю справ


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling