Политика

"Начали прозревать". Портников рассказал, почему на Западе осознали, что Россия - это действительно жутко

4 мая 2017 16:03

Директор ФБР Джеймс Комі назвав Росію "найбільшою загрозою з усіх на Землі, виходячи з її намірів і можливостей", пише на Еспресо журналіст Віталій Портников.

Це - насправді  історична заява, яку можна порівняти зі знаменитою Фултонською промовою Уїнстона Черчилля - промовою, з якої почалася "холодна війна" Заходу із комуністичним звіром. Висловлення Комі означає, що цивілізований світ починає прозрівати.

Було б великою помилкою всерйоз вважати найголовнішою небезпекою "Ісламську державу". Такі послання з Середньовіччя з'являються в історії людства постійно - але їхню поразку закладено в консерватизмі і технологічній відсталості. "Ісламська держава" може принести чимало бід насамперед самим мусульманам - але її загибель неминуча.

Смішно вважати найбільшою небезпекою режим Північної Кореї. Так, цією країною керують небезпечні безумці - але тільки тому, що Пхеньян все ці роки підтримували з Пекіна. Якби не прагнення Китаю лоскотати нерви США і Японії за допомогою КНДР, ніякої північнокорейської загрози просто не було б.

А ось Росія - це дійсно моторошно. Імперські амбіції, презирство до цінностей цивілізованого світу, низька ціна людського життя, відносно сучасні технології, величезний ядерний потенціал, некомпетентність і консерватизм влади, невігластво і відсталість більшості росіян.

Така країна дійсно може стати причиною загибелі нашого світу - якщо вчасно не допомогти їй зі зміною режиму і переформатуванням. І це те, чим повинні займатися ми всі. Гріш ціна будь-яким реформам - від американських до українських - якщо в ході їхнього здійснення ми всі загинемо через дії Кремля.

Вже після 11 вересня доводилося писати, що не буває глобального тероризму одинаків і навіть екстремістських організацій. Для успіху терору потрібні державні структури. Для успіху нестабільності - теж.

Якби російські державні структури не генерували б нестабільність, не було б ані "Ісламської держави", ані міграційного кризи в Європі, ані війни в Україні - нічого, що прийнято зараз вважати викликами.

Можна вигадувати об'єктивні обставини і історичні закономірності, а можна просто сказати правду - є режим, який все це влаштовує і збирається влаштовувати далі. Він і є найбільшою небезпекою.

Директор ФБР Джеймс Комі виявився одним з перших, хто зрозумів це. Кількість таких людей на Заході - перш за все серед тих, хто приймає рішення - буде тепер збільшуватися в геометричній прогресії.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling