Харьков

Стало ясно, где и как платят зарплату на Харьковщине

1 июня 2017 11:57

За даними державного статистичного спостереження з праці (по юридичних особах та відокремлених підрозділах юридичних осіб із кількістю найманих працівників 10 і більше осіб) середньомісячна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій Харківської області, нарахована за І квартал 2017 року становила 5554 грн, що на 38,2% більше січня–березня 2016 року та у 1,7 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (3200 грн).

Зберігається значна диференціація середньомісячної заробітної плати серед міст та районів області. По Балаклійському, Дергачівському, Зміївському, Красноградському, Первомайському та Печенізькому районах  районах заробітна плата штатних працівників перевищувала середню по області на 0,5–41,7%. Однак, у Богодухівському, Краснокутському, Сахновщинському районах та м. Перовомайському спостерігався найнижчий рівень середньомісячної заробітної плати, який був у межах 76% від середньообласного показника.

Зберігається високий рівень диференціації розміру заробітної плати за видами економічної діяльності. Найбільш оплачуваними залишаються працівники, зайняті професійною, науковою та технічною діяльністю; виробництвом хімічних речовин і хімічної продукції; будівництвом; транспортом, складським господарством, поштовою та кур’єрською діяльністю; виробництвом основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів; державним управлінням й обороною; обов’язковим соціальним страхуванням; фінансовою та страховою діяльністю; діяльністю у сфері інформації та телекомунікації – їхня заробітна плата перевищувала середній показник по області в 1,2–2,3 раза.

Водночас, абсолютний розмір заробітної плати працівників, які зайняті текстильним виробництвом, виробництвом одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів; діяльністю у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування; поштовою та кур’єрською діяльністю; не перевищував 74% від середньообласного показника.

Нарахування заробітної плати майже половині працівників області не перевищували середній рівень по області (5554 грн).

Водночас, заробітна плата, практично кожного другого працівника області, була більше 5000 грн, а у кожного третього перевищувала 8000 грн. Переважна більшість працівників з нарахуваннями більше 8000 грн була зайнята у видах діяльності з високим рівнем оплати праці, зокрема, у виробництві основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів (46,3%), фінансовій та страховій діяльності (38,9%), державному управлінні й обороні; обов’язковому соціальному страхуванні (34,6%).


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling