Политика

В Минобороны рассказали о количественном составе Си Бриз - 2017

11 июля 2017 17:14

Як і двадцять років тому, Одеса знову в епіцентрі уваги представників Військово-Морських Сил країн-членів НАТО і країн-партнерів Альянсу. У Південній Пальмірі проводяться шістнадцяті числом міжнародні військово-морські навчання «Сі Бриз» за програмою «Партнерство заради миру»

На думку експертів, цьогорічні військові маневри в морі, на суходолі та в повітрі є наймасштабнішими серед морських навчань, що раніше проводилися в Україні. Зокрема в них задіяні 3100 військовослужбовців, 31 корабель і один підводний човен, 29 літаків і вертольотів, а також 70 одиниць бойової бронетехніки.

Як повідомив командир миротворчих сил навчань капітан 1 рангу Андрій Риженко, зважаючи на реалії сьогодення, навчання кардинально змінили алгоритм дій учасників, а також формат підготовки. І якщо в минулі роки вони готувалися заздалегідь за стерилізованою програмою і залишалися на тактичному рівні, то сьогодні їхній статус підвищено до оперативних можливостей.

— У межах навчань нашою командою вже створено так званий Морський операційний центр, який керує морським, повітряним та береговим компонентами, а також Силами спеціальних операцій, — розповідає капітан 1 рангу Андрій Риженко. — До центру входять понад 100 офіцерів з 16 країн світу. Його структура відповідає настанові «Про морський операційний штаб», розробленій фахівцями Військово-Морських Сил США. І хоча менеджмент роботи в ньому дещо відрізняється від звичного для нас, всі його секції очолюють українські офіцери, що мають досвід участі в міжнародних навчаннях і операціях. При цьому поряд з ними весь час перебувають ментори, які виконують роль консультанта і помічника. Їхнє завдання — допомагати своїми знаннями і досвідом. Це передусім офіцери ВМС США, Великобританії, Норвегії, Франції і Бельгії.

За словами командира миротворчих сил, найчисленнішою за складом учасників є операційна секція з двох підрозділів планування поточних і перспективних операцій.

— Цей формат обрано не випадково. Річ у тому, що відділення поточних операцій відстежує події, що відбуваються протягом 48 годин. До його складу також включено Командний центр флоту. Адже саме він має безпосередній зв’язок із кораблями в морі через операційних офіцерів та з усіма компонентами навчань. Своєю чергою відділення перспективних операцій планує дію військ на 96 годин. Саме тут складаються бойові розпорядження для сил і засобів. Наш головний задум — обкатати цю схему на практиці і подивитися, наскільки ефективно вона працює. Згодом її структура буде покладена в основу морських командувань на Чорному та Азовському морях, які будуть створюватися в Військово-Морських Силах в межах реформи і реалізації Стратегічного оборонного бюлетеня, — наголосив капітан 1 рангу Андрій Риженко.

Що ж стосується маневрів військ, то, за словами Андрія Риженка, безпосередні учасники навчань цього року діють у складі п’яти тактичних груп. До першої багатоцільової групи увійшли великі кораблі класу «фрегат», «есмінець» і «крейсер». Друга група складається з десантних і мінно-тральних кораблів, а в третій, патрульній, групі задіяні кораблі класу «корвет» і ракетні катери. Четверта тактична група традиційно відпрацьовує протичовновий епізод за участю реального підводного човна, який представлений Військово-Морськими Силами Турецької Республіки. Головним же нововведенням «Сі Бриз-2017» стало створення п’ятої тактичної групи для малих броньованих артилерійських катерів «Аккерман» і «Бердянськ». На них покладена місія охорони і оборони миротворчої операції в дельтах річок і прибережній зоні портів.

На даний час за планом навчань здійснюється передпохідна підготовка екіпажів на базі, а також бойове злагодження кораблів і підрозділів із виходом у море у складі тактичних груп. Штаб миротворчих сил займається плануванням операції щодо дій у кризовому районі і постановкою завдань силам та засобам.

Наступний тиждень буде повністю присвячено миротворчий місії в кризовому районі. Очікується блокування військами морського узбережжя, висадка морського і повітряного десантів. І, звичайно ж, взяття на очах у відпочиваючих одеситів і гостей міста якоїсь ділянки місцевості під контроль. За 20 років проведення навчань курортна Одеса до цього вже звикла. Тому «Сі Бриз» у липні вже нікого не лякає та є знаковим для Південної Пальміри.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling