Харьков

Воспитанники Харьковского областного центра социально-психологической реабилитации детей изолированы от внешнего мира

12 июля 2017 18:04

8 липня 2017 року керівник Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини Катерина Чумак спільно з регіональним координатором взаємодії із громадськістю Уповноваженого у Донецькій області Юлією Башкіровою та громадським монітором Наталією Дубницькою здійснили моніторинговий візит до Харківського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей.

Члени моніторингової групи поспілкувалися з 48 вихованцями центру щодо умов проживання, харчування, організації навчального процесу та дозвілля. Скарг щодо неналежного поводження з боку працівників центру від вихованців не надходило. Вони забезпечені 5-разовим харчуванням, засобами особистої гігієни, сезонним одягом відповідно до норм чинного законодавства. Діти отримують освітні послуги згідно з договором про організацію навчання вихованців центру у Харківському НВК №74. В установі дотримуються санітарно-гігієнічного режиму (в усіх приміщеннях чисто і затишно) та правил протипожежної безпеки.

Водночас, моніторингова група виявила низку серйозних недоліків, переважно пов’язаних із порушенням права дитини на приватність та права на отримання соціально важливої інформації. Відповідно до Положення про центр, у ньому перебувають діти, які опинилися у складних життєвих обставинах і потребують комплексної психолого-педагогічної реабілітації. На жаль, позиція адміністрації закладу «усе заборонити, аби чогось не трапилося» підтримується усім колективом. Замість соціальної реабілітації головний акцент робиться на тому, щоб відгородити дітей від зовнішнього світу, можливих проблем та конфліктних ситуацій. Під час розмов з вихованцями та працівниками центру монітори дізналися, що в установі відсутня можливість перегляду телепередач, прослуховування радіо, користування мережею Інтернет через відсутність комп’ютерів.

Негативне враження моніторингової групи підсилилось забороною адміністрації користуватись дітям мобільними телефонами. Мобільні телефони дітей зберігаються у сейфі керівника установи і видаються дітям у разі необхідності зателефонувати та за умови попереднього повідомлення номера телефона абонента.

У центрі не створено умов для спілкування дітей з рідними, побачення відбуваються у карантинному приміщенні та завжди за умови присутності «чергового по режиму».

У спальних приміщеннях проживають по 12-16 осіб, чим порушується право дитини на приватність.

За результатами моніторингового візиту будуть підготовлені акти реагування Уповноваженого з прав людини і направлені до Міністерства соціальної політики України та керівництва Харківської обласної державної адміністрації.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling