Харьков

В Харькове покажут казацкий прапор 17 века

20 июля 2017 09:10

Сьогодні, 20 липня о 12:00 у Харківському історичному музеї імені М. Ф. Сумцова (вул. Університетська, 5) на 4-му поверсі відбудеться презентація оновленої виставки «Україна козацька. Погляд крізь століття». Виставка суттєво доповнена предметами, що яскраво розповідають про життя та діяльність гетьмана Івана Мазепи, який очолював український народ 22 роки.

«Оновлена виставка є ще однією спробою охопити масштаб різноманітної діяльності гетьмана Івана Мазепи у справі розбудови державницьких форм, у зміцненні економічного та політичного становища України, у піднесенні її духовного, освітнього та культурного статусу», - розповідають організатори.

Центральне місце експозиції належить унікальній національній реліквії – гетьманському прапору кінця XVII ст., який було вручено Івану Мазепі після його обрання на посаду гетьмана у 1687 році.

«Надзвичайну цінність цієї пам’ятки засвідчує той факт, що прапор є єдиною такою реліквією XVII ст. у 20-мільйонному Музейному фонді України. І це лише одне з трьох гетьманських знамен, збережених на світовому рівні. Особливої гордості надає усвідомлення того, що така унікальна пам’ятка нашого народу зберігається та експонується саме тут», - говорять у Харківському історичному музеї імені М. Ф. Сумцова.

Роль гетьмана у розвитку національної культури відбиває Євангеліє 1707 року, виготовлене на кошти українського гетьмана. Окрасою виставки стануть музейні експонати, що є прикладами козацького або мазепинського бароко. Це культові предмети – натільні хрести, ікони, вишивані підризники та рушники. 


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling