Криминал

Полиция накрыла банду, которая присвоила 6,5 млн гривен Фонда гарантирования вкладов

9 августа 2017 12:49

Сотрудники Генеральной прокуратуры Украины, Департамента защиты экономики и Главного следственного управления Нацполиции установили схему хищения денег, организаторов и других участников преступной организации.

По данным пресс-службы МВД, банда состояла из 5 организаторов, которые привлекли к своей деятельности около 80 человек. Действовала преступная организация в течение 2014-2016 годов. Возраст организаторов и активных участников от 25-ти до 49-ти лет.

"За это время им удалось присвоить 6,5 млн гривен. Эти средства должны были получить вкладчики обанкротившихся банков. Когда вкладчики обратились в Фонд, то им сообщили, что деньги уже ими были получены, о чем свидетельствовали соответствующие записи", - говорится в сообщении МВД.

Так, шляхом неправомірного доступу до банківської таємниці, зловмисники отримували списки вкладників ліквідованих банківських установ. На цій стадії підключалися учасники, що відповідали за виготовлення підроблених паспортів. Серія та номер співпадали з реальними, а фотографія - ні. В подальшому, на підставі підроблених паспортів на ім'я вкладників учасники злочинної організації самостійно одержували кошти або оформлювали довіреність на ім'я співучасників.

Під час проведення санкціонованих обшуків працівники Генеральної прокуратури України, оперативники Департаменту  захисту економіки та слідчі ГСУ Нацполіції вилучили вогнепальну та холодну зброю: автомати та пістолети, майже 1,5 тисячі набоїв до неї, мисливські ножі. 57 підроблених паспортів, серед яких паспорти з однаковими фотокартками або взагалі без них, 130 ксерокопій паспортів, підроблені посвідчення працівників правоохоронних органів, банківські картки, інструкції з алгоритмом дій, чорнові записи та комп'ютерну техніку. Серед виявлених паспортів і документи на ім'я високопосадовців.

За фактами злочинної діяльності було відкрито одразу чотири кримінальні провадження за кількома стаття. Зокрема, 190 (Шахрайство), 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), 255 (Створення злочинної організації), 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів), 361 (Незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж) та 362 (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї).

На даний час вже доведено причетність групи аферистів до вчинення 600 епізодів злочинної діяльності та заволодіння 6,5 мільйонів гривень Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, що підлягали виплаті вкладникам збанкрутілих банків. Крім того, її організатори мали намір на подальше привласнення 2-х мільйонів гривень Фонду, про що свідчать вилучена у них під час обшуку документація.

На даний час розслідування по чотирьом кримінальним провадженням завершено.  У даних справах про підозру повідомлено 21-му її учаснику, в тому числі 5-м - за створення злочинної організації.

4 особи, це організатори та найактивніші учасники злочинної організації, знаходяться під вартою.

Після ознайомлення всіма фігурантами справ з їх матеріалами, провадження з обвинувальними актами будуть скеровані до суду.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling