Экономика

В Украине хотят создать рынок биотоплива

23 сентября 2017 12:31

У Комітеті ВРУ з питань ПЕК Голова Держенергоефективності Сергій Савчук представив парламентарям та бізнесу розроблений Агентством законопроект щодо розвитку сфери виробництва та використання на транспорті рідкого біопалива. Обговорення відбулося під головуванням та за ініціативи народного депутата України Олександра Домбровського. Про це Главном у повідомили в Управлінні комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності.

Ідея законопроекту полягає у створенні законодавчого підгрунтя, яке стимулюватиме виробництво та використання біоетанолу та біодизелю із вітчизняної сировини.

«Весь світ сьогодні поступово переходить на «чисті» види палива. Для України, яка в значній мірі залежна від імпорту нафтопродуктів, це також актуальне питання. Більше того, враховуючи можливості нашої аграрної сфери, щорічний потенціал виробництва рідкого біопалива в Україні становить 1 млн т н.е.», - повідомив С.Савчук.

Законопроектом пропонується створити гарантований ринок біоетанолу та біодизелю. Для цього необхідно визначити обов'язкову частку біокомпонентів в загальному обсязі реалізованих в Україні моторних палив, зокрема:

  • біоетанолу - не менш як 3,4 % (енергетичних) з 1 липня 2018 року та 4,8 % (енергетичних) з 1 липня 2019 року;
  • біодизелю - не менше 2,7% (енергетичних) з 1 липня 2018 року.

Крім цього, передбачено облік та контроль вмісту біокомпонентів у моторному паливі, а також відповідальність за недотримання вимог.

Прийняття законопроекту дозволить залучити інвестиції у цю сферу, завантажити потужності спиртових заводів, дати додаткові робочі місця, збільшити надходження до бюджетів усіх рівнів, покращити екологічну ситуацію в країні і зменшити енергозалежність всієї країни.

Учасники наради, а це представники Міненерговугілля, Мінагрополітики, асоціації «Укрбіопаливо», Біоенергетичної асоціації України, Нафтогазової асоціації України, ДП «Укрспирт», компанії «Астарта», Гайсинського спиртового заводу та інші, розповіли про існуючі проблеми у цій сфері, акцентували увагу на нагальній необхідності створення ринку та висловили свої пропозиції до законопроекту.

Найближчим часом доопрацьований законопроект буде подано на реєстрацію та розгляд до Парламенту.

 

 


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling