Политика

Стало известно, сколько автомобилей подарили волонтеры армии

27 октября 2017 07:16

«У підрозділах ВІБДР Донецького та Луганського зональних відділів ВСП обліковано 1733 одиниці наданих військовим частинам ЗС України «волонтерських» транспортних засобів, які дозволено використовувати виключно в районі проведення АТО». Про це сьогодні, 26 жовтня, під час брифінгу для ЗМІ у Міністерстві оборони України повідомив начальник Управління безпеки дорожнього руху (начальник Головної інспекції безпеки дорожнього руху) Головного управління Військової служби правопорядку Збройних Сил України полковник Ігор Назаренко.

Офіцер нагадав, що з початком проведення АТО на території Донецької та Луганської областей в Україні широко розвинувся волонтерський рух, який допомагає українській армії різними предметами та транспортними засобами, в тому числі транспортними засобами, які ввозяться на митну територію України.

У липні 2015 року було внесено зміни до чинного законодавства, в тому числі до Закону України «Про гуманітарну допомогу», відповідно до яких автомобілі, які надаються військовим частинам для виконання завдань в районах проведення АТО та завезені у період проведення АТО, визнаються гуманітарною допомогою. Підставою для здійснення гуманітарної допомоги в Україні є письмова згода отримувача (командира військової частини) гуманітарної допомоги.

— На сьогодні у підрозділах Військової інспекції безпеки дорожнього руху зареєстровано 131 автомобіль, який визнано гуманітарною допомогою. У підрозділах Військової інспекції безпеки дорожнього руху Донецького та Луганського зональних відділів ВСП обліковано 1733 одиниці транспортних засобів, наданих військовим частинам Збройних Сил України як благодійна (волонтерська) допомога та які дозволено використовувати виключно в районі проведення АТО, — підкреслив офіцер.

Полковник Ігор Назаренко повідомив про особливості реєстрації автомобілів, які визнані гуманітарною допомогою та надані військовим частинам.

— Благодійні організації (волонтери) у встановленому порядку надають до Міністерства соціальної політики України необхідні документи з відомостями про автомобіль, який планується до ввезення як гуманітарна допомога. Далі за відповідним наказом Мінсоцполітики України «Про визнання вантажів гуманітарною допомогою» транспортний засіб визнається гуманітарною допомогою, за умови відсутності відомостей про його розшук, арешт, заборону на вчинення окремих дій, що має бути підтверджено відповідним підрозділом МВС України, — поінформував офіцер.

За його словами, командир військової частини далі обліковує даний транспортний засіб у Центральному автомобільному управлінні Збройних Сил України Озброєння ЗС України, отримує паспорт (формуляр) автомобілю та надає необхідні документи до Головної військової інспекції безпеки дорожнього руху для надання нею дозволу на першу реєстрацію транспортного засобу у підрозділі Військової інспекції безпеки дорожнього руху органів управління Військової служби правопорядку.

— Серед документів, які здаються, обов’язково має бути вантажна митна декларація з відміткою «Гуманітарна допомога. Продаж заборонено», завірена печаткою митника, — наголосив полковник Ігор Назаренко.

В подальшому автомобіль включають до штату військової частини та визначають порядок його використання відповідно до керівних документів або використовують його по заміні, відповідно до наказу Міністерства оборони України.

За словами начальника Управління безпеки дорожнього руху Головного управління ВСП ЗС України, з метою впорядкування використання «волонтерських» машин в районі проведення АТО відповідним наказом Першого заступника керівника АТЦ при СБУ (керівника антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей) було організовано облік транспортних засобів, наданих військовим частинам (підрозділам) у якості гуманітарної (благодійної) допомоги.

— Цей документ передбачав проведення переобліку (заміни документів) транспортних засобів, які були надані військовим частинам як благодійна (волонтерська) допомога протягом 2014-2015 років та покладання обліку на Донецький та Луганський зональні відділи ВСП, — зазначив полковник Ігор Назаренко.

Він підкреслив, що завдяки упорядкуванню використання «волонтерських» авто та посиленню контролю за їх використанням рівень аварійності під час їх експлуатації значно зменшився.

— У 2015 році з вини військовослужбовців, які керували волонтерськими машинами були скоєні 38 ДТП, у той час як за 10 місяців 2017 року таких ДТП зафіксовано 14, — наголосив офіцер.

Він додав, що перед виїздом увесь автотранспорт проходить перевірку технічного стану, а водії — медичне обстеження.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling