Новини

Как в зоне АТО волонтеры заменили собой "полевую почту" (фото)

12 Грудня 2017 09:28

Проект «Польова пошта» працює вже понад двох років – з весни 2015 року. Ідея була реалізована співробітниками благодійного фонду «Vis Pacem». Це – волонтерська недержавна організація, місія якої – допомога армії в районі проведення АТО. На той час виникла проблема – возити невеличкі вантажі самотужки за сотні кілометрів було недоцільно, а поштові службі в районі АТО не працювали. Саме тому і було відроджено ідею фронтової «Польової пошти».

За цей час вже перевезено майже 6 тисяч посилок, машини проїхали майже 100 тисяч кілометрів, загальна маса перевезеної пошти складає 32 тисячі тонн.

Схема роботи проста й зручна. Вантаж доставляється до району АТО однією із компаній-перевізників, що мають свої філії на підконтрольній території. Далі з поштового відділення вантаж забирає волонтер і доправляє адресату-захиснику на передову.

Екіпаж польової пошти в складі волонтера Сергія М. і співробітника CIMIC-Маріуполь Андрія збирається у черговий рейс. На цей раз завдання досить типове – доставити посилку та забрати вантаж для відправки далі на мирну територію.

Ось і першій пункт передачі. Ми паркуємося біля обумовленого місця, Сергій набирає відомий йому телефон. За декілька хвилин з’являється боєць одного з підрозділів. Коротке знайомство. «Володимир, на фронті з літа 2014. Пройшов Іловайськ, був поранений, зараз продовжую службу за контрактом». За допомогою «Польової пошти» він надсилає пакет документів до вишу, куди має намір вступити на заочне відділення. Сергій уважно перевіряє адресу, щось перепитує та виправляє. Прощаємося та їдемо далі.

До наступної точки майже півсотні кілометрів розбитих вщент доріг. На одній із ділянок нещодавно був підбитий автомобіль, тому їдемо з максимально можливою швидкістю.

Ось і друга точка. Тут ми не забираємо, а доставляємо вантаж. Сам адресат зараз на виїзді, тому посилку передаємо вказаній у накладній іншій особі. Така можливість була передбачена недаремно – війна є війна, людина може бути не на місці через особливості служби.

На цей раз вантаж буде переданий після повернення бійця у розташування. Ми вирушаємо, повертаємося на базу.

Дорогою Сергій повторює давно відомі факти: “Цей проект фінансують волонтери, і для бійців послуги безкоштовні. Ми категорично не перевозимо заборонені предмети. З того, що возили самим незвичним вантажем була… шафа для вмивальні. Бійці хотіли трошки домашнього затишку, купили її в інтернет-магазині, а ми вже ламали голову, як її привезти. Нічого, привезли, тепер вона на позиції і бійці щасливі. А так… робота як робота. Веземо не вантаж, а частку душі і тепла”, – говорить волонтер.


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling