Економіка

Минфин вводит единый казначейский счет ГФС для уплаты таможенных платежей

12 Грудня 2017 15:23

Министерство финансов вводит использование единого авансового счета Государственной фискальной службы (ГФС) для уплаты предприятиями таможенных платежей. Соответствующее решение принято с учетом современных возможностей автоматизированной системы таможенного оформления для создания благоприятных условий ведения бизнеса. Все это соответствует Плану приоритетных действий Правительства на 2017 год. Об этом сообщает пресс-служба Минфина.

У чому була проблема?

Митні платежі, які підлягають сплаті при митному оформленні, мають бути перераховані на рахунок митниці до моменту подання митної декларації.

Наразі, кожна митниця має власний казначейський рахунок. Митний кодекс дозволяє підприємствам проводити митне оформлення у будь-якій митниці.

Таким чином, підприємство має перерахувати на рахунок відповідної митниці необхідні кошти, які можуть бути невикористані в повному обсязі (наприклад, через курсові різниці підприємство перераховує кошти з певним запасом).

В результаті, у підприємств, які здійснюють митне оформлення товарів у різних митницях, складається ситуація, що на рахунку однієї митниці можуть залишатись певні кошти, а для оформлення товарів в іншій митниці цієї суми коштів не вистачає.

Рішення

Мінфін видав наказ «Про затвердження Порядку перерахування до державного бюджету митних та інших платежів, які вносяться до/або під час митного оформлення» від 01 листопада № 898, зареєстрований в Мін’юсті 23.11.2017 за № 1429/31297.

Офіційне опублікування наказу очікується 19.12.2017 у виданні «Офіційний вісник» № 99.

В чому суть?

Згідно з наказом, тепер з єдиного казначейського рахунку ДФС буде проводитись списання митних платежів при митному оформленні в будь-якій митниці.

Переведення підприємств на обслуговування через депозитний рахунок 3734, відкритий в Державній казначейській службі України на ім’я Державної фіскальної служби України, для зарахування авансових платежів (передоплати) здійснюватиметься поетапно:

  • на перехідний період (з 15 січня до 16 липня 2018 року) – за рішенням підприємства;
  • з 17 липня 2018 року – на постійній основі.

Зарахування коштів у вигляді авансових платежів (передоплати) підприємств на депозитні рахунки 3734, відкриті в Головному управлінні Казначейства у м. Києві на ім’я митниць ДФС, припиняється з 18 червня 2018 року.

ДФС та митниці ДФС проінформують підприємства про:

  • зміни в системі зарахування авансових платежів (передоплати);
  • реквізити депозитного рахунку 3734, відкритого в Казначействі на ім’я ДФС.

Що це дає?

  • підприємствам надається можливість перераховувати кошти авансових платежів на один рахунок ДФС, подавати митні декларації будь-якій митниці та сплачувати митні платежі з єдиного авансового рахунку;
  • створюється можливість автоматизації надання ДФС письмової інформації про використання коштів, унесених підприємством як авансові платежі на рахунок ДФС;
  • удосконалюються правила зарахування коштів, що вносяться громадянами до/або під час митного оформлення, а також інших платежів в національній валюті шляхом використання авансових рахунків, відкритих на ім’я митниць ДФС;
  • чітко регламентуються процедури і напрями перерахування до державного бюджету митних та інших платежів, що вносяться до/або під час митного оформлення;
  • встановлюються правила обміну інформацією про рух коштів на рахунку 3734, відкритому в Казначействі на ім’я ДФС;
  • створюються сприятливі умови для ведення бізнесу в Україні.


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling