Новини

Как укрепить иммунитет - советует Минздрав

17 Грудня 2017 10:53

“Як підвищити імунітет?” – резонне питання в сезон грипу та поганих погодних умов. Чимало людей хочуть прийняти чарівну пігулку, яка вбереже від хвороб, але чи можливо це?

Дійсно, міцний імунітет може захистити від багатьох бактерій та вірусів. Навіть якщо ви захворієте, то хвороба має пройти швидше, легше та без ускладнень. Які способи зміцнення імунітету справді працюють – розказує сімейний лікар Євгеній Гончар, повідомляє Главное з посиланням на сайт МОЗу.

ПІДВИЩЕННЯ ІМУНІТЕТУ: ПРЕПАРАТИ

Варто лише півгодини в день дивитись телевізор чи користуватись інтернетом, щоб знати, що існує величезний вибір препаратів, які можуть підвищити імунітет за лічені секунди, а на додачу ще й зробити вас активнішим і розумнішим. Це далеко не всі переваги, на яких акцентують увагу рекламодавці. Найбільша група препаратів для підвищення імунітету – гомеопатичні.

Гомеопатичні препарати лікують за принципом «клин клином»: пацієнту пропонують у надзвичайно низькій концентрації речовину, яка у великій концентрації мала б провокувати ті ж симптоми, що і хвороба. Незважаючи на численну кількість досліджень гомеопатичних препаратів, немає переконливих свідчень їх ефективності. Хоча існує ймовірність, що гомеопатія допоможе, якщо ви схильні до самонавіювання: тут може спрацювати ефект плацебо або ж природний перебіг захворювання може бути сприйнятий як чарівний ефект гомеопатії.

“Зміцнювати імунітет імуномодуляторами – це як прискорювати роботу комп’ютера молотком”

Друга за популярністю група препаратів для підвищення імунітету – імуномодулятори.

“Така група препаратів дійсно існує, але, на жаль, в Україні під нею розуміють дещо інше. Імуномодулятори – це група препаратів, до яких відносяться імуностимулятори та імунодепресанти. Ці препарати використовуються при серйозних захворюваннях, наприклад, при онкології чи при трансплантації органів. Водночас в Україні та країнах СНД імуномодуляторами часто називають лікарські засоби, які начебто покращують імунітет у здорових людей чи допомагають одужати пацієнтам з ГРІ/грипом. Але наразі відсутні переконливі свідчення того, що це відповідає дійсності”, – коментує лікар Євгеній Гончар.

За словами сімейного лікаря, імунна система надзвичайно складна, і наївно думати, що діючи на якийсь її компонент можна укріпити імунітет.

“Фактично це те саме, що прискорювати роботу комп’ютера молотком. Під питанням не лише ефективність імуномодуляторів, а й безпечність таких препаратів з країн екс-СРСР, бо щодо них не проводились клінічні дослідження з належною методологією”, – коментує сімейний лікар.

Як же тоді зміцнювати імунітет?

“Нормальний сон, фізична активність, раціональне та збалансоване харчування – це ті прості, але дієві речі, якими людина може допомогти власній імунній системі. На жаль, практика свідчить, що дотримуватись таких правил значно важче, ніж просто прийняти чарівну пігулку”, – говорить лікар Гончар.

Не менш важливе раціональне лікування, бо ніщо так не підриває імунітет, як неправильне і невчасне лікування. Нам би не доводилось шукати відповідь на питання “”Як підвищити імунітет?”, якби ми не намагалися вилікувати грип антибіотиками, ангіну – сольовими пов’язками, не приймали жарознижуючі препарати при температурі 37,5 і не ходили на роботу, коли у нас ГРІ.

ЩО ЇСТИ, ЩОБ ПІДВИЩИТИ ІМУНІТЕТ

Щоб захисні сили організму працювали на повну потужність, ваш раціон має бути збалансованим. Тобто ключовим тут є не конкретні продукти в щоденному меню, а сама культура прийому їжі. По-перше, ніколи не пропускайте основних прийомів їжі: сніданок, обід і вечеря мають бути завжди, а перекуси на ходу мусять відійти в минуле. По-друге, не відмовляйтесь від сезонних і місцевих продуктів. По-третє, сміливо скорочуйте вживання цукру, солі, алкоголю та споживайте лише необхідну кількість калорій.

«Понаднормове надходження будь-яких вітамінів та мінералів не покращує імунітет. Наприклад, доволі тривалий час вважалось, що прийом вітаміну С у великих дозах може мати лікувальний та профілактичний ефект, але це твердження не пройшло перевірку дослідженнями. Інша справа – це дефіцитні стани, які самі по собі роблять організм людини сприятливим до виникнення різних хвороб. В Україні доволі поширений дефіцит вітаміну D, йоду, фтору, заліза у деяких групах населення, але рішення про додатковий прийом краще приймати разом з вашим сімейним лікарем», – зазначає Евгеній Гончар.

ФІЗИЧНА АКТИВНІСТЬ І ЗДОРОВИЙ СОН

Якщо ви поки не почали займатись якимось видом спорту, то постарайтесь гуляти щодня. Півгодинна прогулянка допоможе не лише підвищити імунітет, а й покращити роботу мозку, серцево-судинної системи. Крім того, щоденні прогулянки сприятимуть налагодженню сну і зменшенню стресу (стрес і недостаток сну теж негативно впливають на загальний стан організму та імунітет зокрема). Щоб прогулянки були виключно корисними, подбайте про теплий одяг та зручне взуття. Не забувайте про свіже повітря вдома і на роботі: регулярно провітрюйте приміщення.

ВАКЦИНАЦІЯ

Вакцинація - це ще один дієвий спосіб зберегти здоров’я і не дозволити хворобам підривати імунітет. Від сезонних хвороб теж є вакцини.

“Сьогодні щеплення є єдининим достовірним способом, який може запобігти захворюванню на грип. На жаль, вакцинація не забезпечує захисту від інших респіраторних інфекцій (таких як риновірус, аденовірус тощо), але саме грип є найбільш небезпечним з цієї групи. Саме через віруси грипу щороку тисячі людей потрапляють у лікарні,а десятки і сотні українців помирають”, - говорить Євгеній Гончар.

Саме тому особливо важливо зробити щеплення пацієнтам із групи ризику: дітям до трьох років, вагітним, літнім людям та пацієнтам з хронічними захворюваннями. Тож замість того, щоб витрачати кошти на ліки з сумнівною ефективністю, краще витратити їх на щеплення від грипу.


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling