Общество

По обновленной программе подготовку в Учебном центре Нацгвардии прошли 138 будущих командиров отделений

5 января 2018 11:26

Наприкінці минулого року у Навчальному центрі Національної гвардії України, що дислокується у місті Золочеві Львівської області, відбувся черговий випуск кандидатів на посади командирів відділень, які пройшли базовий рівень підготовки. Сертифікати про закінчення тримісячного курсу навчання здобули 138 гвардійців. Зазначимо, що цього разу майбутніх командирів відділень навчали вже за оновленою програмою підготовки.

Чинності вищевказаний документ набрав у вересні минулого року. Над його розробкою працювала група офіцерів управління бойової та спеціальної підготовки Головного управління НГУ. Уже в листопаді 2017-го згідно з вимогами оновленої програми у Золочеві було підготовлено перших головних сержантів взводів. Головний старшина Нацгвардії старший прапорщик Дмитро Тимощук розповів, що цей документ був дуже необхідний, адже у нього включили досвід підготовки сержантів та старшин у Збройних Силах України та в арміях країн-членів НАТО. Більше того, попередня програма, за якою готували командирів відділень у Навчальному центрі НГУ, функціонувала уже понад 15 років й потребувала кардинального оновлення.

Зміни до системи підготовки молодших командирів також принесла й Концепція розвитку професійного сержантського та старшинського складу НГУ, яка почала діяти у липні минулого року. Цей документ передбачає, що сержанти та старшини повинні стати першими помічниками офіцерів, допомагати здійснювати всебічну підтримку своїх підлеглих з огляду на краще розуміння потреб військовослужбовців цієї категорії. Окрім цього, відтепер їх підготовка у Навчальному центрі проходить за чотирма рівнями. Базовий рівень – для кандидатів на посади командирів відділень. Середній рівень розрахований для майбутніх головних сержантів взводів та рот. Кандидати на посади головних старшин батальйонів готують за підвищеним рівнем, а майбутні головні старшини полків, бригад та оперативно-територіальних об’єднань навчаються за вищим рівнем.

Базовий рівень, який проходили новоспечені спеціалісти, був поділений на чотири модулі. Спочатку протягом деякого часу бійці опановували курс лідерства, під час якого вчили основи керівництва, розвивали навички командира та вміння бути прикладом для своїх підлеглих. Після цього йшов курс загальновійськової підготовки. Під керівництвом інструкторів Навчального центру НГУ та Центру підготовки «Патріот» гвардійці опановували тактику, військову топографію, медичну та військово-інженерну підготовку. Також практикувалися у веденні вогню із усіх видів зброї, наявних у відділенні. Тобто – навчалися усьому тому, що згодом зможуть передати своїм підлеглим у майбутньому.

Протягом третього модуля бійці вдосконалювали знання у відповідності до специфіки службово-бойової діяльності підрозділів, звідки вони прибули на навчання. Кожен з них вивчав керівні документи, посадові обов’язки, особливості несення служби. Останнім етапом навчання був модуль методичної підготовки, під час якої бійці вивчали основи проведення занять зі своїми підлеглими. Додамо, що наприкінці кожного з цих етапів на гвардійців чекали поточні іспити, після успішного проходження яких бійці допускалися до наступного модуля. Завершилось тримісячне навчання складанням гвардійцями фінальних екзаменів, що включали виконання тестів, розроблених на основі вивченого матеріалу, та нормативів з фізичної підготовки.

На урочистій церемонії вручення сертифікатів тимчасово виконуючий обов’язки заступника командувача Нацгвардії генерал-майор Олег Гарчу привітав випускників із завершенням навчання та побажав подальшого професійного розвитку. Зазначимо, що вже через рік служби у якості командирів відділень ці гвардійці зможуть знову вступити до Навчального центру НГУ й здобути право бути призначеними на посади головних сержантів взводів після проходження підготовки уже за середнім рівнем.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling