Общество

Рождество и Святвечер: история и традиции

6 января 2018 09:44

Православні українці 7 січня святкуватимуть великий день – Різдво Спасителя світу Господа нашого Ісуса Христа, повідомляє Главное.

Про традиції свята в Україні Фактам ICTV розповів голова адміністративного апарату Київської Митрополії Української Православної Церкви архімандрит Віктор (Коцаба).

– Різдво Христове – це свято, яке відноситься до дванадцяти найголовніших свят православної церкви. Сам Всемогутній Бог, Творець неба і землі, втілився, став людиною, щоб спасти усіх людей і допомогти їм побачити правильний шлях у житті.

Як і в багатьох християнських країнах, в Україні також за багато століть склалося багато добрих та душевних різдвяних традицій, які передаються нам з покоління в покоління. Традицій у кожному регіоні нашої країни є велика кількість. Але в усіх регіонах на свято Різдва Христового усі члени родини – від малого до великого – йшли до храму, де віддавали шану новонародженому Богонемовляті. Це є найголовнішою традицією нашого народу, – наголосив отець Віктор.

За його словами, вранці, після богослужіння, люди розходилися по своїх домівках, сідали за стіл на святковий обід.

– На столі вже були м’ясні та молочні страви, сир та яйця, тобто усе те, що не вживалось під час Різдвяного посту. До речі, збиратися за одним столом усій родині на Різдвяні свята – це ще одна дуже чудова різдвяна традиція, – каже священик.

Він також зауважив, що з давніх давен на Різдво усі люди при зустрічі вітають один одного словами: Христос народився! Славімо Його!

Розповів священнослужитель і про традиції напередодні Різдва.

– 6 січня, у Святвечір, в усіх оселях прибирали, вибілювали помешкання, застеляли нові або чисто випрані скатертини, рядна й рушники. Тобто готували свою оселю для зустрічі з Самим Господом! – зазначив він.

– Ще одна добра традиція нашого українського народу на свято Різдва – це спів колядок, у яких прославлявся новонароджений Месія і побажання один одному та господарям щастя-здоров’я, многих літ і всяких статків у хаті та родині. Колядки – це унікальний спосіб, який лишили нам пращури, у народно-пісенній формі донести радість Різдва Христового усім людям, – продовжив отець Віктор.

Говорячи про особливості приготування страв на Різдво та Святий вечір, він нагадав, що це передусім церковне свято, якому передує піст, який готує людину до зустрічі зі Спасителем світу.

– Останній день напередодні Різдва Христового – 6 січня – Святвечір. Увечері, після сходу першої зірки, уся родина збирається на вечерю. Вечеря на Святвечір, хоча й пісна, але святкова. Її готує господиня дому, якій допомагають діти. Вечеря складається з дванадцяти пісних страв, зважаючи на те, що на Святвечір церква встановила суворий піст. Зазвичай, до складу цих страв входять: узвар, горох, квасоля, солоні огірки, смажена капуста, вареники, картопля, гриби, каша гречана, голубці, коржі з маком та найголовніше – кутя, – підсумував представник УПЦ.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling