Новости

Вспышка кори в Украине: что делать

13 января 2018 16:05

Дитина, яка не була вакцинована від кору, при контакті з хворим повинна отримати щеплення протягом 72 годин. Про це йдеться у рекомендаціях Міністерства охорони здоров'я у мережі Facebook, повідомляє Главное.

"В Україні триває спалах кору. Якщо ви контактували з хворим, негайно зверніться до лікаря. Якщо невакцинована дитина контактувала з хворим на кір, вона має отримати вакцинацію проти кору протягом перших 72 годин. У деяких випадках також показана екстрена профілактика шляхом введення імуноглобуліну. Специфічного лікування від кору немає. Проте захворюванню можна запобігти. Єдиний надійний метод профілактики кору – вакцинація", – йдеться у повідомленні.

У МОЗ повідомили:

  • якщо лікар встановив протипоказання до вакцинації у дитини, у перші 6 діб після контакту потрібно провести профілактику імуноглобуліном.
  • якщо дитина має тільки одне щеплення від кору, потрібно незалежно від віку вакцинувати її вдруге. При цьому проміжок між першою вакцинацією та другою повинен становити не менше одного місяця.
  • якщо дитина отримала всі щеплення згідно з календарем щеплень – у 12 місяців та 6 років – вакцинувати її не потрібно.

Наразі в Україні доступна вакцина КПК (кір, паротит, краснуха) "Пріорікс" виробництва Гляско Сміт Кляйн (Бельгія), закуплена ЮНІСЕФ згідно з договором з МОЗ. Станом на грудень 2017 року у регіонах та м. Києві в наявності було більше 630 тисяч флаконів цієї вакцини.

За даними Центру громадського здоров'я, 9 з 10 людей, що контактували з інфікованою людиною, також захворіють, якщо вони не були щеплені. Вірус кору поширюється при кашлі та чханні, тісних особистих контактах. Вірус залишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Інфікована людина може передавати вірус ще за 4 дні до і за 4 дні після появи у неї висипу.

Кір може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до 5 років. Зокрема, може спричинити ускладнення – запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонію, діарею, енцефаліт і навіть призвести до смерті. Захворювання на кір під час вагітності також може мати серйозні наслідки для здоров'я жінок - від розвитку ускладнень до передчасних пологів чи мимовільного аборту (викидня).

Комунальне підприємство "Фармація" оприлюднило перелік аптек м. Києва, де можна купити вакцину проти кору. Список аптек розміщений на сторінці підприємства у Facebook. Всього в переліку 15 аптечних закладів в різних районах Києва.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling