Харьков

Харьковский БТР стали делать из украинских деталей

15 января 2018 17:14

"Укроборонпром" у рамках масштабної програми приєднання регіонів України до програми імпортозаміщення, залучив вже 447 підприємств різних форм власності. Преш за все – малий та середній бізнес, який працює на посилення обороноздатності держави.

Починаючи з 2015 року, "Укроборонпром" підписав 21 меморандум із обласними державними адміністраціями у сфері оборонної промисловості України, а у найближчий час до програми імпортозаміщення мають приєднатися останні чотири області – Київська, Рівненська, Чернівецька та Донецька.

Кожен з цих меморандумів дозволяє створити площадку для постійного діалогу між підприємствами "Укроборонпром", представниками Збройних сил України та місцевими виробниками. На "оборонку" України працюють вже 447 підприємств, які забезпечують роботою більше 200 тисяч фахівців.

Для прикладу, у виробництві новітніх бронемашин БТР-4 станом на 2014 рік кількість деталей з РФ становила 45%, ще 45% були українськими, а ще 10% – імпортувались. У 2015 році кількість російських деталей становила 0%, а ще 35% – імпортувались з інших країн, а у 2017 році Україна самостійно виробляє 88% всіх агрегатів та вузлів для БТР-4, імпортуючи лише 12%.

Українські підприємства отримують замовлення від підприємств-учасників "Укроборонпрому" на виготовлення комплектуючих, запасних частин для озброєння та військової техніки, проведення науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт щодо створення продукції військового та подвійного призначення.

Постійно ускладнюється і номенклатура виробів, вже зараз підприємства освоїли виготовлення комплектуючих до сучасних електронних систем управління вогнем, систем стабілізації озброєння, роздавальних коробок, диференціалів та іншої продукції, яка вимагає застосування високотехнологічного виробничого обладнання та сучасних методів обробки матеріалів.

У програмі імпортозаміщення "Укроборонпром" сконцентрував свою роботу на співпраці з малими та середніми підприємствами, частка яких у загальному об‘ємі співпраці зараз сягає 65-70%. Такий вибір пов‘язаний з високою оперативною спроможністю малого та середнього бізнесу та готовності до застосування сучасних методів виробництва, що у поєднанні із жорстким контролем якості на підприємствах Концерну та умов відкритої конкурентної боротьби, дозволяє отримувати Збройним силам України найкращу українську продукцію.

При цьому "Укроборонпром" розглядає свою роль, як інтегратора у вітчизняну оборонну промисловість, який створює загальні правила партнерства, стандарти співпраці, стартового інформаційного майданчика для підтримки українських підприємств на світовому ринку та проектним офісом для залучення вітчизняних виробників до створення інноваційних проектів у оборонній сфері.

Підписання меморандумів про співпрацю є лише першим етапом роботи, за яким слідує постійне розширення кола підприємств України, які долучаються до роботи на "оборонку" та масштабування результатів цієї співпраці.

Для прикладу, якщо на початку 2016 року у Харківській області з підприємствами-учасниками "Укроборонпрому" працювало лише 20 підприємств, то наразі – 132. І така динаміка прослідковується практично у кожній області України.

Таким чином, ДК "Укроборонпром" за 2017 рік здійснив справжній прорив у розвитку оборонно-промислового комплексу України, передавши сотні одиниць військової техніки та озброєння українським захисникам, завершив заводські програми зі створення нової зброї, поглибив партнерство з країнами-членами НАТО та відповідними структурними підрозділами штаб-квартири Альянсу, перейшов до практичної реалізації реформи оборонного комплексу, а також заснував нові виробничі підприємства.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling