Новости

Минкульт попробует убрать ларек УПЦ (МП) на Десятинной через суд

6 февраля 2018 15:48

Министерство культуры Украины поручило директору Национальному музею истории Украины Татьяне Сосновской немедленно решить вопрос с малой архитектурной формой (МАФ), которая незаконно размещена по адресу Киев, Владимирская, 2.

"Единственным законным пользователем земельного участка по состоянию на сегодня является Национальный музей истории Украины. Законные права НМИУ, как землепользователя, нарушены противоправными действиями религиозной общины УПЦ", - говорится в сообщении Минкульта.

Міністерством культури України прийнято рішення про невідкладне вжиття заходів по усуненню перешкод щодо користування земельною ділянкою, яка надана Національному музею історії України у постійне користування для експлуатації та обслуговування будівель музею на вул. Володимирській, 2 у Шевченківському районі м. Києва, зокрема, шляхом пред’явлення відповідних судових позовів.

Незаконна забудова – мала архітектурна форма - знаходиться на земельній ділянці особливо цінних територій та призводить по пошкодження об’єктів культурної спадщини – пам’ятки національного значення на території охоронної (буферної зони) об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра» місто Володимира – дитинець стародавнього Києва з фундаментом Десятинної церкви (Церкви Успіння Пресвятої Богородиці) від V-IX століття.

Згадане питання знаходиться на постійному контролі Міністерства культури України.

Щодо незаконного розміщення на території Національного музею історії України тимчасової споруди, інформуємо наступне.

Земельна ділянка, на якій, станом на сьогодні, незаконно розміщено Малу архітектурну форму (МАФ), право власності на яку, згідно з рішенням Шевченківського районного суду м. Києва від 15.02.1012, належить Релігійній громаді УПЦ, Десятинний Храм Різдва Пресвятої Богородиці належить НМІУ на праві постійного користування згідно акту від 30.06.1999 року, ІІ КВ №004141.

Єдиним законним користувачем земельної ділянки станом на сьогодні є Національний музей історії України. Законні права НМІУ, як землекористувача, порушено протиправними діями релігійної громади УПЦ.

Відповідно до п. а) ч.1 ст.96 Земельного кодексу України, землекористувач зобов’язаний забезпечувати використання землі за цільовим призначенням.

Відповідно до п.2.1 Статуту, НМІУ є юридичною особою, а відповідно до п.2.6 Статуту Музей має право бути позивачем у суді.

Зважаючи на наведене, за результатами засідання, проведеного 1 лютого 2018 року міжфракційним депутатським об’єднанням «За Київ» спільно з підкомітетом з питань взаємодії з громадянським суспільством комітету Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції, на тему: «Незаконна забудова на території Національного музею історії України», Мінкультури в межах повноважень, визначених чинним законодавством, надано окреме доручення директору НМІУ Т.Сосновській невідкладно вжити заходів по усуненню перешкод щодо користування земельною ділянкою, яка надана Національному музею історії України у постійне користування для експлуатації та обслуговування будівель музею на вул. Володимирській, 2 у Шевченківському районі м. Києва відповідно до рішення Київської міської ради від 29 жовтня 1998 року № 22/123 (Державний акт на право постійного користування землею ІІ-КВ № 004141), зокрема, шляхом пред’явлення відповідних судових позовів.

Разом з тим, Мінкультури прийме участь у розгляді справи та повторно надішле до правоохоронних органів звернення, спрямовані на захист пам’ятки національного значення «Місто Володимира – дитинець стародавнього Києва з фундаментом Десятинної церкви (Церкви Успіння Пресвятої Богородиці) від V-IX століття, IX-XIII століття», між вулицями Володимирська, Велика Житомирська та схилами Старокиївської гори (охоронний номер 260010-Н).

5 февраля Апелляционный суд Киева отпустил на поруки группы народных депутатов архитекторов Александра Горбаня и Алексея Шамотюка, подозреваемых в поджоге строения УПЦ Московского патриархата, самовольно возведенного на территории Национального музея истории Украины.

После их задержания в Киеве прошли акции протеста в поддержку архитекторов и с требованиями демонтировать незаконное строение возле фундамента Десятинной церкви.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling