Криминал

Боевик из "Первой Славянской бригады" сдался полиции

2 апреля 2018 16:01

Мужчина служил в должности наводчика, а через полгода добровольно оставил ряды террористов. Бывший участник незаконных вооруженных формирований рассказал сотрудникам полиции, какими методами боевики формируют свою «армию».

"У 2014 році мешканець Краматорська, покинувши родину, вступив у бандформування. Після проходження випробувального терміну його призначили в «Першу Слов’янську бригаду» на посаду навідника", - говорится в сообщении ведомства.

Вже через півроку новобранець розчарувався в ідеях «ДНР» та звільнився. Відразу після цього 32-річний чоловік відчув на собі негативне ставлення колишніх «колег»: йому спалили всі українські документи, запрошували до поліції, де він надавав пояснення стосовно свого рішення.

Потайки найманець почав шукати шляхи повернення на підконтрольну Україні територію та дізнався, що в поліції існує сервіс «Повернися додому», а для тих, хто не скоював тяжких злочинів, законом передбачена можливість звільнитися від покарання.

Бойовики усіляко намагалися втримати члена псевдореспубліки на окупованій території: залякували його, що програма повернення не діє, і по приїзду на територію України його, «будуть катувати, відріжуть руки, ноги». Майже два з половиною роки чоловік вірив у ці «страшилки». Але днями дізнався про те, що лише за останній тиждень у поліцію здалися троє учасників НЗФ і тропами вийшов до поліцейських Бахмута.

«Шкодую, що змарнував стільки часу, а не скористався шансом на мирне життя раніше. Спочатку нервував, але тепер бачу, що потрапив на територію правової держави», - зізнався екс-бойовик під час спілкування з правоохоронцями.

За фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 260 «Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань» Кримінального кодексу України. Тільки після того, як пройде ретельна перевірка та матеріали справи будуть направлені до суду, чоловіка може бути звільнено від кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, згідно зі ч.6 ст.260 Кримінального кодексу України, звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка перебувала в складі збройних формувань, якщо вона добровільно вийшла з такого формування і повідомила про його існування в органи державної влади або органи місцевого самоврядування.

Добровільно здатися правоохоронцям і отримати шанс на нове мирне життя можна за телефоном 0-800-505-102 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних) та за допомоги функції «Повернися додому» на сайті «Стопероризм». Достатньо лише заповнити електронну форму, і з вами зв’яжуться правоохоронці.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling