Общество

Права человека в украинских школах. Как будет воплощаться общегосударственная программа?

23 мая 2018 19:14

В Україні розробили проект Загальнодержавної програми з освіти у сфері прав людини та План дій для її реалізації. Про це 21 травня розповіли автори програми під час Всеукраїнської конференції: «Система освіти у сфері прав людини в Україні: перспективи розвитку».

Про актуальність і важливість появи цих документів для покращення ситуації з правами людини в Україні наголосили Сергій Буров, виконавчий директор ГС «Освітній Дім прав людини в Чернігові», Інна Підлуська, заступник виконавчого директора МФ «Відродження», Наталія Беца, національний менеджер програми верховенства права і прав людини Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Оксана Покальчук, виконавча директорка Amnesty International в Україні.

В ході конференції було не лише представлено програму, а й спільно напрацьовано низку рекомендацій до Плану дій. Правозахисники, юристи, викладачі ВУЗів, активні вчителі держслужбовці та експерти міжнародних організацій спробували виробити спільне бачення змісту програми та плану, розставити важливі акценти та передбачити ризики. Робота над Планом дій продовжиться й після заходу. Зібрані під час зустрічі численні пропозиції та рекомендації будуть впорядковані, після чого учасники конференції зможуть знову подивитись на текст та внести свої корективи.

На думку авторів документу, Загальнодержавана програма та План дій є надзвичайно важливими, адже вони визначатимуть стратегію розвитку освіти у сфері прав людини в Україні. Тож програма по суті є відповіддю на такі суспільні виклики, як низький рівень поінформованості громадськості про права людини та основоположні свободи, механізми їх захисту, підміна змісту розуміння прав людини, відсутність на державному рівні системи безперервної освіти у сфері прав людини тощо.

Під час конференції у форматі бліц-дискусії за участі представників таких державних установ, як Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин (Суслова Ірина), Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти (Дурдинець Мирослав), Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (Аксана Філіпішина), Міністерство освіти і науки України (Раїса Євтушенко), Міністерство юстиції України (Сергій Петухов – заступник Міністра) та Міністерства інформаційної політики (Юлія Каздобіна), прозвучали й дуже гострі для сучасного українського суспільства питання. Зокрема учасників конференції цікавило, якою буде гендерна політика у сфері освіти, чи може на регіональних рівнях у школах впроваджуватись християнська освіта, та як можуть співіснувати патріотичне виховання та освіта з прав людини.

Над розробкою програми працювала робоча група МОНУ, до якої увійшли: представники Міносвіти - головний спеціаліст Департаменту загальної та дошкільної освіти Раїса Євтушенко та головний спеціаліст відділ нормативного забезпечення вищої освіти департаменту вищої освіти Олександр Пижов; представниця Міністерства юстиції Оксана Юхта; від громадських організацій – керівник освітнього відділу УГСПЛ, голова правління освітнього Дому прав людини в Чернігові Сергій Буров, координатор з формальної освіти УГСПЛ – Олександра Козорог, голова ЦГП "Альменда" Потапова Валентина, координатор освітніх програм міжнародної організації Amnesty International в Україні Володимир Селіваненко, голова правління ГО "MART" Андрій Кінаш, представники громадської організації "Батьки SOS" та Швейцарсько-українського освітнього проекту "Розвиток громадянських компетентностей в Україні" DOCCU та інші. Крім того, до робочої групи увійшла Координатор проектів ОБСЄ в Україні, менеджер проектів у сфері верховенства права та прав людини Наталія Беца. Також до розроблення Програми активно долучився Директорат з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Міністерства юстиції України. Координаторка проекту з розробки програми — Олександра Козорог,

Конференція була організована Освітнім домом прав людини в Чернігові у партнерстві з Міністерством освіти і науки України, Міністерством юстиції України, Міністерством інформаційної політики України, Координатором проектів ОБСЄ в Україні, Українською Гельсінською спілкою з прав людини, Amnesty International в Україні, ГО «Батьки SOS», Швейцарсько-українським освітнім проектом «Розвиток громадянських компетентностей в Україні» DOCCU, в рамках проекту «Розробка Загальнодержавної програми освіти у сфері прав людини», за фінансової підтримки МФ «Відродження».


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling